Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2003. április

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A ránctalanítás bajnokai: körömvirág, orbáncfű

 

Búcsú a ráncoktól

A házilag elkészített természetes alapanyagú kozmetikumokkal gyorsan és olcsón érhetünk el látványos hatást. Az egyhangú gyep egy részét kevés munkaráfordítással átváltoztathatjuk illatos gyógynövényültetvénnyé, melyben a bőrápoláshoz szükséges alapanyagokat is magunk termesztjük. A saját készítésű bőrápoló krémeknek óriási előnyük a gyári készítményekkel szemben, hogy nem tartalmaznak allergiát kiváltó tartósítószereket. BŐRSIMÍTÓ, RÁNCTALANÍTÓ gyógynövények: aranyvessző, bodza, borágó, édeskömény, fekete nadálytő, homoktövis, körömvirág, kövirózsa, orbáncfű, orvosi ziliz, rózsa (természetesen permetezés nélkül). A ránctalanító krém 10 perc alatt elkészíthető: 10 mg méhviaszt megolvasztunk, 10 ml mandulaolajat felmelegítünk alacsony hőmérsékleten és összekeverjük. A kiválasztott friss gyógynövény présnedvét (vagy forrázatát) csöppenként beledolgozzuk. A krém állagát az alkotórészek arányával szabályozhatjuk: ha keményebb krémet szeretnénk, több méhviaszt, ha lágyabbat, több olajat adunk hozzá. A krémkészítés titka: az alkotórészeknek tisztáknak és azonos hőmérsékletűeknek kell lenniük.

 

 

A gumós édeskömény ízületi gyulladás, köszvény, súlyfelesleg esetén javasolható

 

Miért nem gumós a gumós édeskömény?

A legtöbb növény vetőmagja márciusban és áprilisban már kívánkozik a talajba, de a gumós édeskömény kivétel. Korai vetés esetén csupán magszárat hoz, de nem fejleszt gumót. Magját csak június végén vessük helybe, és kikelés után 40-50 cm-re ritkítsuk meg. Ha így járunk el, ősszel ízletes és vitamindús, 30-40 dekagrammnyi gumókat szedhetünk fel.

 

 

Megszelídített vadontermők

A zöldkerítésként alkalmazott haszontalan tuják és egyéb díszbokrok helyett ültessünk inkább olyan hasznos gyógyhatású fákat és cserjéket, melyek egyben díszítő jelleggel is bírnak. Az erdők-mezők évről évre ingyen kínálják fel életerőt fokozó, vitaminban gazdag terméseiket, de kevés az időnk a természetjárásra. Praktikusnak tűnik a gondolat, hogy a természetet hozzuk közelebb, egészen a kertünkbe. Vadon termő értékes fák és cserjék, melyekből érdemes „gyógykerítést” telepíteni: BARÁTCSERJE, BORÓKA, CSIPKERÓZSA, FEKETE BODZA, FEKETE RIBISZKE, GALAGONYA, HOMOKTÖVIS, PÁFRÁNYFENYŐ. Ezen fák, bokrok levelei és gyümölcsei olyan életfontosságú immunerősítő anyagokat, antioxidánsokat, flavonoidokat tartalmaznak, melyek késleltetik az öregedés folyamatát és gátolják a rákkeltő anyagok működését.

 

A homok aranya: homoktövis

 

Kolbászból a kerítés

Kertünket színesebbé és még hasznosabbá tehetjük, ha a kerítés déli oldalára felfuttatunk néhány VIETNAMI KOLBÁSZTÖKÖT. Ennek a vitamindús és ásványi anyagban gazdag zöldségnövénynek a felhasználása megegyezik a cukkíniéval, fogyaszthatjuk kirántva vagy sütve. Érdekessége, hogy a termést nem kell leszedni, mindig csak annyit vágjunk le belőle, amennyit felhasználunk, a vágott felén beforr és tovább nő. Az ősszel beérett egy-két méter hosszú, kolbászszerű lecsüngő termések olyan egzotikus látványt nyújtanak, mintha valóban „kolbászból lenne a kerítés”.

M.A.
IX. évfolyam 4. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.