Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2003. augusztus

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


 

Fűszervariációk

Augusztusban a legbőségesebb a kínálat a friss zöldfűszerekből, a gondos háziasszony ilyenkor már gondol az ínségesebb téli időszakra. Kedvenc fűszernövényeinkből kössünk akkora csokrokat, melyeket egy főzéshez felhasználunk, szellős helyre akasztva szárítsuk meg.

 

Tárolhatjuk sötét üvegekbe morzsolva is, úgy vitamintartalmukat jobban megtartják, és egészségesebbek az üzletekben kapható sugárkezelt fűszereknél. Aki jobban szereti a fűszerolajat, a frissen szedett fűszereket tegye üvegedénybe, öntse fel jó minőségű hidegen sajtolt olajjal és legalább 1 hétig érlelje. Szebben mutat a fűszerolaj, ha a növények is benne maradnak, mégis azt tanácsolom, hogy 1 heti érlelés után szűrjük le, mert az olaj felszínéből kiálló zöld növényi részek könnyen megpenészednek. A kész fűszerolajat lezárva hűtőszekrényben tároljuk.

 

 

A nyáresti baráti összejöveteleken tálalt friss krémsajtok és az üde zöldfűszerek remekül egészítik ki egymást, étvágygerjesztőek és főleg nem hizlalnak.

 

A sajtdarabkákat forgassuk meg a friss aprított fűszerkeverékben, díszítésül tegyünk rá levélkéket vagy fűszerágacskákat.

 

 

Gyógyfüves kánikulatippek

1. Szedjünk egy jó nagy csokor mentát (borsmenta, vízimenta, nagy zöld menta), tegyünk rá forró vizet, amennyi bőven ellepi, 10 percig áztassuk, majd hűtsük ki. Készítsünk langyos fürdővizet, öntsük bele a leszűrt mentakivonatot és 10-15 percig merüljünk el benne. A mentol illataromái hűsítik testünket és lelkünkre is frissítően hatnak.

 

A szárított rózsa és levendula télen is szemet gyönyörködtető látvány

 

2. A nagy melegben verejtékmirigyeink azon dolgoznak, hogy hűtsék testünket, viszont az utántöltés elengedhetetlen. A legtökéletesebb szomjoltó a mentából, orvosi zsályából, citromfűből vagy ezek kombinációjából készült forrázatok kihűtve, citromlével ízesítve.

 

3. Készítsünk levendulából, rozmaringból, rózsasziromból és orvosi zsályából forrázatot, ha kihűlt, leszűrve tegyük illatszóró üvegbe. Időnként permetezzük be arcunkat, tenyerünket és hónaljunkat. A zsályát is tartalmazó illatos kivonatok meggátolják az erős izzadást és az ezzel járó kellemetlen izzadtságszagot. A levendula- és a rózsapermet használata testünknek egész napra friss illatot kölcsönöz.

M.A.
IX. évfolyam 8. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.