Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2003. február

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Álarc nélkül stresszmentesen

Farsang havában kézenfekvőnek tűnik a gondolat, miért van az, hogy bál után az emberek többsége továbbra is maszkok mögött él?

 

Miért hisszük azt, hogy csak akkor nyerhetünk az „életjátszmában”, ha a legjobbnak, legokosabbnak, legszebbnek látszunk? A stressz és az ebből kialakuló depresszió egyik oka a túlzott, minden elvárásnak megfelelni akarás, önmagunk feladása, az állandó szerepjátszás. Ha nyugodtan akarunk élni, ne akarjunk minden elvárásnak megfelelni, merjünk néha lazítani, sőt lustálkodni. Idegnyugtató tabletták helyett pedig használjunk természetes növényi gyógyszereket. Nem kell a mellékhatásokról megkérdezni orvosunkat vagy gyógyszerészünket, ha idegcsillapítónak orbáncfűből, illatos macskamentából és macskagyökérből készült teát vagy cseppeket fogyasztunk. Meggyötört idegrendszerünk 6-8 hetes gyógynövénykúrával rendbe hozható, segít a napfényhiány okozta téli depresszió és egy szeretett személy elvesztése miatti szívfájdalom esetén is.

 

 

Vitalitásfokozó cserépben

A téli hónapokban szinte kényszert érzünk, hogy magunkba tömjük a vitamin(?)-tablettákat és a szupermarketek színes zöldségtengeréből telepakoljuk kosarunkat. Az üvegházi vagy fóliás termesztésben a zöldségekben a vitamin helyett leginkább az egészségre ártalmas nitrát halmozódik fel, amely a gyomorba kerülve gyomorrák kifejlődéséhez vezethet. A daganatos betegségek mintegy 70 százaléka kapcsolatba hozható az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásával. Vitaminszükségletünket rizikó nélkül a bioboltokban kapható, biológiai termesztésből származó zöldségekből és gyümölcsökből fedezhetjük.

 

 

Erőnlétünket a nagy vitalitású növényi részek: csírák, rügyek, préslevek fogyasztásával fokozhatjuk, melyek házilag is előállíthatók. A leghatásosabb – daganatos betegségek esetén sokszor csodatévő – növényi gyógyszer a bűzafűpréslé, mely a biobúza vetéséből kifejlődött növény frissen préselt leve. Nagy mennyiségű C-vitamint, teljes B-vitamin-komplexet és 103-féle ásványi anyagot tartalmaz. Búzafűprés hiányában a füvet ollóval learatjuk, felaprítjuk és a metélőhagymához hasonlóan vajas kenyérre szórva fogyasztjuk.

 

 

Valentin-napi szerelemvirág

A legszebb ajándék, amit Valentin-napra kedvesünknek adhatunk, az a bájos cserepes kínai minirózsa. A virágok királynőjének kicsinyített változata a szerelem, erotika és az életöröm jelképe. A piciny virágokból szinte érezhető melegség sugárzik, szívünk nyitottabbá válik az embertársaink, az állatok és általában a természet szeretetének befogadására. Ha az elvirágzott rózsákat időben eltávolítjuk és a virágzás után új földbe ültetjük, a cserepes minirózsa a kerti rózsához hasonló életkort is elérhet.

M.A.
IX. évfolyam 2. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.