Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2003. május

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


 

Zöld só

A konyhasó, mely egykor gyógyszernek számított, mára elvesztette imázsát. Állítólag emeli a vérnyomást, csökkenti a várható élettartamot. Egyes kísérletek épp az ellenkezőjét állítják: a vérnyomás csökken, ha növekszik a sóbevitel, a só mellőzése megemeli a koleszterinszintet. Német orvosok szerint a népesség kétharmadánál a vérnyomás egyáltalán nem reagál a sóra. A maradék harmad egyik felénél emelt sófogyasztásnál csökken a vérnyomás, a másik felénél emelkedik. Akinek magas a vérnyomása, próbálja ki maga, hogy melyik csoportba tartozik. A ZÖLD SÓ használata ellen az orvosoknak sem lehet kifogásuk: 5-5 dkg szárított borsfüvet, majoránnát, metélőhagymát, zöldpetrezselymet, csabaírét, zellerzöldet, lestyán-, csalán- és gyermekláncfüvet finomra porítunk és elkeverjük 5 dkg tengeri sóval. A magas vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalmú növényi só rendszeres használata serkenti a veseműködést, méregtelenít. Jó hatású az idegrendszerre, gyógyítja a víz és salakanyagok visszatartásából származó betegségeket.

 

 

Zergeszarv

 

Ehető, díszítő és levéltetűirtó

Ez a soktudású növény, a ZERGESZARV (PROBOSCIDEA LOUISIANICA) Amerikából származik, egyéves lágyszárú és palántaneveléssel szaporítható. Május közepén 60 cm-es tő- és 90 cm-es sortávolságra ültetjük. A levelein lévő nyálkamirigyek összegyűjtik és elpusztítják a levéltetveket. A fiatal pikáns ízű termésekből salátákba szeletelhetünk, a többletet konzerválhatjuk az uborkához hasonlóan. Az érett termések zöld burka leválik és előtűnik a fekete, jellegzetes szarvképződmény, mely a szárazvirág-kötészetben értékes díszítő elem.

 

 

Kakastaréj

 

A trichomonas házi kezelése

A leggyakoribb panasz, amivel a nők nőgyógyászukat felkeresik, az a hüvelyi folyás. Sajnos már kislánykorban is előfordul. Sokan szeméremből eltitkolják és inkább szenvednek tőle. A sárgás-zöldes bőséges hüvelyváladék okozója a TRICHOMONAS nevű egysejtű élősködő, melyet a dísznövényként ültetett KAKASTARÉJ magjával házilag is kezelhetünk.

 

Az érett magokat mozsárban összetörjük, 5-10 percig főzzük, ha kihűlt, leszűrve irrigátorba töltjük, és hüvelyöblítést végzünk. Hüvelykúp alkalmazása esetén a kórokozó azonnal elpusztul. Kúpkészítés házilag: a kakastaréjmagokat finomra őröljük, olvasztott kakaóvajhoz adjuk. Ujjnyi vastag, kb. 3 cm hosszú rudacskákat formálunk, alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. Lefekvés előtt helyezzünk fel a hüvelybe 2-3 kúpot.

 

Virágzó medvehagymaerdő

 

A hónap gyógynövénysztárja: a medvehagyma

Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál, illata utólag nem okoz kellemetlen leheletet. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést. Lehetőleg frissen fogyasszuk, a többletből készítsünk alkoholos kivonatot. Vörösborban áztatva, majd leszűrve készül a MEDVEHAGYMABOR, mely a keringési elégtelenségből adódó fejfájás, szexuális potenciazavarok gyógyítására alkalmas.

M.A.
IX. évfolyam 5. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.