Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2003. március

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A lustaság valóban csak fél egészség

A kerttel rendelkezők egy része kényelemből (?) a természetes növényi eredetű felirattal ellátott gyógynövénykészítményeket vásárolja termesztés helyett. Ha elolvasnák a készítmények csomagolásán lévő apró betűs részeket is, rájönnének, hogy erre a területre is betört a mesterséges állományjavítók, színezőanyagok, tartósítószerek és emulgátorok az élelmiszeriparból már jól ismert tömege. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség által vizsgált öt leggyakrabban használt drog kivonatát tartalmazó, „növényi eredetű” felirattal ellátott készítményben (bíbor kasvirág, macskagyökér, máriatövis, galagonya, fűzfakéreg) összesen HETVEN mesterséges adalékanyagot találtak. Ezeknek a készítményeknek „természetes növényi eredetű” címkével árusítása a gyógyszereit tudatosan megválasztó emberek szándékos megtévesztésével egyenlő.

 

Bíbor kasvirág, az egyik legjobb immunerősítő

 

Az egészség szigete a kertben

„Ha valaki egy tucat gyógynövényt és azok hatását ismeri, végtelenül sok betegséget képes megelőzni.” (Sebastian Kneipp) Itt van az ideje a gyógynövény- és fűszerkert megtervezésének, a vetőmagok és az ültetendő növények kiválasztásának. A termeszthető gyógynövények zavarba ejtő sokféleségének eligazodásában szeretnék segíteni a teljesség igénye nélkül: a gyógynövények közötti képzeletbeli „Ki mit tud?” dobogós győztesei kétségtelenül az immunrendszer-erősítő, májvédő, vírus- és daganatellenes növények, melyekre mindenkinek szüksége van: bíbor kasvirág, homoktövis, leuzea, medvehagyma, aranyvessző, bazsalikom, fekete ribiszke, körömvirág, orbáncfű, orvosi zsálya. NŐKNEK ajánlott növények menstruációs problémák, klimax esetén: barátcserje, cickafarkfű, fehér árvacsalán, citromfű, orbáncfű, pásztortáska, zsálya. FÉRFIAK gyógynövényei prosztatabántalmak megelőzésére, a férfiasság megtartására, illetve növelésére: ánizs, cickafarkfű, csalán, kisvirágú füzike, koriander, leuzea, medvehagyma, héj nélküli tökmag. CUKORBETEGEK vércukorszintje csökkenhet: gyermekláncfű, csicsóka, balzsamkörte, szent bazsalikom, zsálya fogyasztásával. MIGRÉNNEL küszködők megszabadulhatnának a többéves fájdalomtól, ha kipróbálnák az őszi margitvirág gyógyhatását. Természetes stresszoldó, nyugtató és kedélyjavító növények: citromfű, illatos macskamenta, macskagyökér, orbáncfű, rozmaring, bazsalikom. VISSZEREK kezelésére legyen a kertben körömvirág, orvosi somkóró, fekete nadálytő.

 

A gyógynövénykert szép és hasznos egyben

 

Legyen szerencsénk!

Nem ehető gyógynövény, csupán lelkünkre gyógyír a kevéssé ismert, szerencsét hozó NÉGYLEVELŰ LÓHERE. Szemet gyönyörködtető szív alakú levelei, bájos rózsaszín virágai felvidítanak, pozitív energiával töltenek fel. Évelő cserepes növény, de kertben is nevelhetjük, növényként vagy gyökérgumó formájában vásárolhatjuk meg. Ősszel, mielőtt elszáradnak a levelek, préseljük le őket. Celofánba csomagolva szeretteinknek, barátainknak szerencsehozó kedves meglepetésajándék.

M.A.
IX. évfolyam 3. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.