Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2003. november

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Színes gyógyfüves szappan házilag

A bőrgyógyászok túlnyomó többsége az arcbőr tisztítására még ma is a hagyományos szappannal és vízzel való tisztálkodást ajánlja. A gyógyfüves szapannal lemosott bőr pórusai teljesen kitisztulnak, felgyorsul a szövetek méregtelenítése, a tisztítás után felvitt vitaminos hidratálókrémek jobban felszívódnak. Gyógyfüves háziszappan készítése: A megvásárolt fehér alapszappant vízfürdőben melegítsük fel.

 

Körömvirágos - Levendulás

 

A még folyékony, de már kihűlőben lévő szappanba szórjunk ízlés szerint szárított és elmorzsolt körömvirág- vagy rózsaszirmot, kamilla- vagy levendulavirágot, kakukkfüvet vagy rozmaringot. Készíthetjük úgy is, hogy a kiválasztott gyógyfüvek besűrített főzetét adjuk az alapszappanhoz. Alapos elkeverés után öntsük öntőformába, ha megszilárdult, borítsuk ki, csomagoljuk celofánba. A szépen felöltöztetett színes, illatos gyógyfüves szappanokat különleges karácsonyi ajándéknak is szánhatjuk.

 

 

Bodzakoktél vérszegénység ellen

A fekete bodza (sambucus nigra) érett gyümölcse igen jó hatású vérszegénységnél, gyenge tüdejűeknél, tbc-s megbetegedésnél, asztmás köhögésnél. Szárítva, hőkezelve elveszti hatását, ezért gyógyítás céljára gyermekeknek a hőkezelés nélküli szörp, felnőtteknek a bodzabor ajánlott. Ünnepi alkalmakra érdemes elkészíteni a különleges ízű BODZAKOKTÉLT:

 

10 evőkanál bodzaszörpöt és 1 dl tequilát összekeverünk, alján jégkockával megrakott poharakba öntjük. Ízlés szerinti gyümölcslével és ásványvízzel felöntjük, tetejét pár szem bodzabogyóval díszítjük.

 

Mértéktartóan adagolva igen kellemes vörösvérsejt-szaporító italt fogyaszthatunk.

 

 

Immunerősítő csoki gyermekeknek

Az emberiség újabb és jobb étkeket fedez fel, míg másokat elfelejt, de a csokoládé szeretete – főleg a gyermekek körében – évszázadok óta töretlen. Kutatások igazolják, hogy a csokoládé kis mennyiségben nem árt a fogaknak, pattanásokat sem okoz, viszont a kakaóbabban lévő vastartalom kifejezetten jót tesz az iskolában nyújtott teljesítménynek. Az állandó megfázással járó legyengült immunrendszerű gyermekeknek házilag hatásos immunerősítő csokoládét készíthetünk.

 

Bíbor kasvirág

 

1. A kertből 2 szál kétéves bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) gyökerestül kiásunk, zuhany alatt megtisztítjuk, ledaráljuk, levét gyógyfűprésen kinyerjük.

 

2. 2 tábla valódi csokoládét vízfürdőn felmelegítünk, a folyékony csokoládéba a bíbor kasvirág préslevét belekeverjük, jégkockatartóba öntve a hűtőszekrényben megszilárdítjuk.

 

Napi 1 kocka gyógycsoki javítja a gyermek immunrendszerét, megvédi a különböző fertőzésektől, csökkenhet az óvodából vagy az iskolából való hiányzások száma.

M.A.
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.