Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2003. szeptember

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Árnika

 

A nők barátja

A Földközi-tenger keleti partvidékén őshonos, nálunk dísznövényként termesztett illatos és mutatós BARÁTCSERJÉT (VITEX AGNUS CASTUS) Isten is a nők számára teremtette. Nyár végén hozza égszínkék virágait, majd borsszemnyi bíborszínű magvakat érlel. Ezek a fűszerillatú kicsiny termések a hormonrendszerre hatnak, jól alkalmazhatók a premenstruációs tünetcsoport, túlzott menstruációs vérzés és a változó kori tünetek orvoslására. Megszünteti az olyan kellemetlen lelki és testi panaszokat, mint az érzelmi labilitás, ingerlékenység, szorongás, fáradékonyság, puffadás, mellfeszülés, hát- és fejfájás, alhasi görcsök. Házilag is készíthetünk hatásos cseppeket: augusztusban az érett terméseket leszüreteljük, összepréselve üvegbe tesszük, 96%-os egészségügyi szesszel leöntjük, 10 napig meleg helyen érleljük, majd leszűrjük. Desztillált vízzel 38-40 százalékosra hígítjuk, naponta 2-3x10 cseppet fogyasztunk. Sok esetben a természet még mindig többet „tud”, mint a kémia szaktudománya. Köztudott és bizonyított tény, hogy a gyógyszeres hormonpótló terápia hatására megnőhet a szívinfarktus, az agyvérzés és az emlőrák kockázata.

 

Barátcserje

 

Droghelyettesítők

A különböző gyógynövénykönyvekben, újságokban gyakran olvasunk olyan teakeverék-recepteket, melyeket otthon magunk szeretnénk elkészíteni, de a felsorolt gyógynövények egy részét se égen, se földön nem tudjuk beszerezni. A hiányzó drogok többségét más növényi drogokkal helyettesíthetjük, sőt a külföldi növények esetében a hasonló hatóanyagú, magyar földön termő gyógynövények értékesebbek. Íme néhány példa:

 

A teakeverékek gyógyító hatásának eléréséhez ismerni kell az összetevő gyógynövények klinikai vizsgálatának eredményeit, ügyelni kell a drogok minőségére (legjobb ha magunk, vegyszermentesen termesztjük), a pontos adagolásra, a társítások következtében előforduló kölcsönhatásra, az önkezelés időtartamára. Megfelelő ismeret hiányában érdemes gyógynövényszakértő, természetgyógyász tanácsát kikérni.

 

A tiszafa feketésbarna, mérgező magját csésze alakú, piros magköpeny burkolja

 

Vigyázat, mérgezésveszély!

Mutatós örökzöld lombja, díszítő piros termései miatt igen népszerű dísznövény a tiszafa (Taxus baccata). Gyermekeinket óvjuk a most érő, csábítóan hívogató termésektől, de még a zöld levelekhez sem szabad hozzáférniük. Az egész növény a magköpeny kivételével erősen mérgező, elégedjünk meg csupán szemet gyönyörködtető látványával, gyógyhatását a gyógyszeripar kamatoztatja, háziszerként nem alkalmazható.

  

Keresett gyógynövény Egyenértékű drogot ad
Medveszőlő Vörös áfonya
(Arctostaphylos uva ursi) (Vaccinium vitis idaea)
Kurkuma Sóskaborbolya
(Curcuma longa)  (Berberis vulgaris)
Árnika Körömvirág
(Arnica montana) (Calendula officinalis)
Macskamenta Citromfű
(Nepeta cataria) (Melissa officinalis)
Kamilla Cickafarkfű
(Matricaria recutita) (Achillea millefolium)
   

M.A.
IX. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.