Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2005. augusztus


Az or­vo­si zi­liz nyál­ka­anyag-tar­tal­mú ha­tó­a­nya­gai vé­del­met nyúj­tanak a pollenek ellen

 

Lángoló boszorkányfű

Kevéssé ismert, ritkaságszámba menő vadnövénynek számít a nagyezerjófű (Dictamnus albus), melyet a középkorban fontos gyógynövénynek tartottak, kertekben is termesztették.

 

Népies nevei: boszorkányfű, erősfű, szarvasfű; Nagy Károly Capitulare de Villis jegyzékében "diptanum" néven szerepelt. A népi gyógyászat belsőleg reuma, epilepszia, fehérfolyás ellen, külsőleg sebkezelésre használta. Erős hatása miatt, gyógyító célzattal jelenleg csak a homeopátia alkalmazza. Az 1 m magasságot is elérő reprezentatív évelő növény pompás rózsaszín virágfürtjei és fénylő sötétzöld levelei intenzív citromillatot árasztanak. Érdekessége, hogy illóolaja a forró nyári napokon szélcsendben, a növény feletti légtérben meg is gyújtható. Régen a gyerekek azzal játszottak, hogy égő gyufát tartottak a növény közelébe, mely lángra lobbant, anélkül, hogy a növény elégett volna. A titokzatos, lángoló nagyezerjófű szépségét már csak ritka élőhelyein csodálhatjuk, védett növénnyé vált, magja növénygyűjtők vetőmaggyűjteményéből nagy ritkán beszerezhető.

 

Na­gye­zer­jó­fű (Dic­tam­nus albus)

 

Pollenelhárítók a kertből

Néhány jól ismert gyógynövény külső és belső alkalmazásával csökkenthető az állandó tüsszögés, az orr folyamatos váladékozása, a garatviszketés és a szemgyulladás. Orvosi ziliz (Althaea off.), más néven fehérmályva gyökeréből vagy virágos-leveles hajtásából 5 dkg-ot este beáztatunk 0,5 l hideg vízbe, másnap reggel alaposan kinyomkodva leszűrjük. Apróbojtorján, kakukkfű, bazsalikom és orbáncfű keverékéből 2 evőkanálnyit 0,5 l forrásban lévő vízhez öntünk, a hőforrást elzárjuk. 20 perc állás után leszűrve a zilizteával összekeverjük. A tea felét egész napra elosztva kortyolgatjuk, a másik felét külsőleg alkalmazzuk: orrunkba mélyen felszívjuk és hagyjuk a garaton lecsorogni. Viszkető gyulladt szemünket többször beborogatjuk és hagyjuk rászáradni. Az orvosi ziliz magas nyálkaanyag-tartalmával egy láthatatlan védőfilmet képez a nyálkahártyákon, megvéd az allergiát okozó anyagoktól, a teakeverék többi összetevője fertőtlenítő, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású. Közérzetünk jelentős javulásáig a külső kezelést óránként-kétóránként ismételjük meg. Mielőtt elmegyünk otthonról (és éjszakára is) orrunkat kenjük be belülről az említett gyógynövényekből készített orrkenőccsel, így a pollenszemek nem az orrunk nyálkahártyájában, hanem a gyógykenőcsbe tapadnak. Az esetek 70%-ában pár napon belül óriási könnyebbedés várható, amennyiben friss és vegyszermentesen termesztett gyógynövényeket alkalmazunk.

 

A ró­zsa­víz­zel ápolt bőr és haj megfiatalít - A leg­fi­no­mabb il­la­tú ró­zsák egyi­ke a damaszkuszi rózsa

 

Víz és méz rózsaszirommal

A rózsa színgazdagsága, lenyűgöző szépsége és bódító illata alapján méltán kapta a virágok királynője kitüntető címet. Gyógyításra a telt virágú rózsa illatos szirmai is használhatók. A rózsaszirmokból készített RÓZSAVÍZ segít a sejtek regenerálódásában, megfiatalítja a bőrt és felfrissíti a fáradt szemet. Jól alkalmazható leégett bőr, gennyes sebek kezelésére, belsőleg kedélyjavítóként, depresszió ellen fogyasztható. Lepárolóberendezés híján a rózsavíz házilag így készíthető: friss, permetezetlen rózsaszirmokkal lazán megtöltünk egy üveget, desztillált vízzel felöntjük úgy, hogy ellepje, egy kevés alkoholt adunk hozzá, lezárva 2 hétig érleljük és leszűrjük. A rózsaszirmokat mézben áztatva illatos rózsamézhez jutunk, mely jól bevált házi szer csecsemők szájpenészének gyógyításában, felnőtteknél afták és a protézis okozta szájüregi panaszok ellen.

M. A.
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.