Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2005. február

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


„Asztmagyógyszer” a hó alatt

A martilapu (Tussilago farfara) élénksárga virágai februárban, sokszor az olvadó hó alól bújnak ki a földből, hogy az összes tavaszi napfényt magukba gyűjthessék még a levelek megjelenése előtt. Ősidők óta a leghatásosabb köhögéscsillapító, főleg a görcsös köhögés, asztma ellen hatásos. Szárított virágaiból és leveleiből készíthetünk forrázatot vagy tinktúrát, a kúra időtartama legfeljebb 4-5 hét legyen. Leveleinek füstjét, ha belélegezzük vagy cigarettaként elszívjuk, kínzó asztmás rohamokat gyógyíthatunk. Felismerése csak a virágzás idején mondható biztonságosnak, később megjelenő nagy méretű molyhos levelei egyéb lapufélék leveleivel összetéveszthetők.

 

Virágzó martilapu


 

Kertünk legyen több a zöld felületnél

Megfelelő kialakítási ötleteket keresve az újdonsült kerttulajdonosok többsége a praktikusnak tűnő gyepfelület mellett dönt, nem tudván mennyi munkával jár a rendszeres nyírás, trágyázás, öntözés, gazolás, utánvetés. Evvel az erővel színes-illatos és hasznos paradicsomi kertet is teremthetünk. Már nem álom a kerti tó, csak a technikai részt bízzuk szakemberre, a partrész kialakítását végezzük magunk.

 

A ritkán ültetett növények 2 év alatt természetes élőhellyé varázsolva benövik a tópartot

 

A nedves élőhelyet kedvelő mutatós gyógynövények: angyalgyökér, kálmosgyökér, fekete nadálytő, kígyógyökerű keserűfű, palástfű, réti füzény, vízimenta stb. harmonikusan ölelik körbe a víztükröt ellepő tavirózsákat. A kavicsos tópart köztes helyein jól mutatnak a nyírást nem igénylő gyógynövényekből kialakított taposástűrő virágszőnyegek: borsos varjúháj, libapimpó, százszorszép, szagos müge, télizöldeténg, fillérfű, salátaboglárka stb. A kerítésként szolgáló egyhangú tujasor helyett ültessünk színes lombú illatos cserjéket és olyanokat, melyek terméseikkel gondoskodnak egészséges üdítőitalainkról, téli lekvárkészletünkről: bodza, homoktövis, galagonya, vadrózsa, feketeribiszke, barátcserje, istenfa, jezsámen stb. A jól megválasztott növények kertünkbe nemcsak színt és illatot varázsolnak, egészségünket is szolgálják.

 

 

Barkácsoljunk virágórát

Több mint 100 éves a világhírű skóciai virágóra, mely először csak az órákat, később a perceket is mutatta, majd hangjátékkal gazdagodott. A hatalmas időmérőbe harmincötezer palántát ültettek, jelenleg a téliesített változatot tervezik, mely elviselné a téli fagyokat is. Ilyen gyönyörű és pontos virágórát házilag természetesen nem készíthetünk, de kerti dekorációként megteszi egy fából barkácsolt egyszerű napóra, melyet apránként átalakíthatunk színes virágórára. Egy nagyméretű, négyzet alakú deszka közepébe helyezzünk egy farudat, ez szolgál mutatóként. A napsütötte helyre állított deszkára napkeltétől kezdve minden órában – vízálló festékkel – húzzunk egy-egy vonalat, ahová az árnyék esik.

 

A világhírű skóciai virágóra

 

Ha készen van a fából készült napóra és az időt mutató deszka részeket behelyettesítjük a megfelelő időben nyíló virágokkal, szemet gyönyörködtető színes virágórát kapunk. Pl.: ha van a kertben gyermekláncfű, mely 9-kor ébred, kiássuk és beültetjük a 9-10 órát jelző kivágott deszka helyére. Ahhoz, hogy napkeltétől napnyugtáig a különböző időpontban nyíló virágok a helyükre kerüljenek, sok-sok színes, nagyjából egyforma méretű virágra, növényszeretetre és türelemre van szükség. A nyugalomban, friss levegőn végzett munka haszna azonban nem órákban, években fog megtérülni egészségünk, életminőségünk javulásában.

Makai Anna
XI. évfolyam 2. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.