Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2005. január

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


A különc borostyán

Ősszel, amikor a növények már a termésérlelésen is rég túl vannak, a borostyán (Hedera helix) akkor kezd virágozni, és csak tavaszra érleli be lilásfekete bogyó terméseit. Ezt a mutatós, örökzöld futó növényt ma is szívesen ültetik talajtakarónak, kerítések, házfalak, sírok befuttatására. Leveleinek főzetét régen a népi gyógyászatban hörghurut, szamárköhögés ellen fogyasztották. Mérgező volta miatt házi használata belsőleg nem ajánlott, inkább a gyógyszeripari készítményeket használjuk. A borostyán levelek főzete külsőleg reumás testrészek borogatására, különböző bőrbetegségek, korpás fejbőr, „narancsbőr” kezelésére alkalmazható. Hajmosás utáni öblítőszerként használva a sötétbarna, fekete hajnak selymes fényt kölcsönöz. Narancsbőr kezelésére a levelekből erős főzetet készítünk, melybe 1-2 csepp boróka- és rozmaringolajat keverünk. 20 perces meleg tengeri sós fürdő után egy főzettel átitatott kendőt helyezünk a cellulitiszes bőrre, folpackkal betakarjuk, száraz ruhával rögzítjük.

 

 

Csodálatos mandarin

A lágyéksérv leginkább nehéz fizikai munka, gyakori székrekedés, erőlködés hatására alakulhat ki. Tünete eleinte a lágyékhajlatban megjelenő kisebb dudor, mely hanyattfekve eltűnik. Kellemetlen húzó érzéssel jár, kezeletlenül idővel sárgadinnye-nagyságúra is megnőhet. A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye a sérv tartalom kizáródása, ilyenkor azonnali műtétre van szükség. A több ezer éves kínai természetgyógyászat módszerei gyökeresen eltérnek az európai orvoslás módszereitől. Dr. Yu kínai orvosprofesszor kezdődő sérv esetén a következő házi gyógymódot ajánlja: 3 g mandarinmagot és 3 g fűszerköménymagot lassú tűzön megpirítunk, ha kihűlt, egy mozsárban összetörjük, hozzáöntünk 2 dl forró bort és kortyonként megisszuk. Ezt a módszert kisebb sérv esetén elsősegélyként kipróbálhatjuk, súlyos esetben az orvosi kezelés elkerülhetetlen.

 

 

Ehető fenyőmagvak

Kevésbé ismert, hogy az európai mandulafenyő (Pinus pinea) és még néhány fenyőfaj magja emberi fogyasztásra is alkalmas. A finom csemegének számító, olajos, dióízű magvakat már az ókorban is kedvelték, a római katonák élelmezésében fontos szerepük volt. A hús- és zöldségfélék ízesítésére is alkalmas tápláló fenyőmagokat - fekete héjuktól megtisztítva - nyersen, pirítva vagy sózva hozzák forgalomba. Az érett tobozokat télen gyűjtik, addig szárítják, amíg a pikkelylevelek felnyílása után a magvak kihullanak. A rendkívül finom - mogyorónál és mandulánál puhább és omlósabb - fenyőmag nyersen is fogyasztható, kenyérbe, süteménybe, muffinba sütve különleges csemegének számít.

M. A.
XI. évfolyam 1. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.