Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2005. július

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Az eredeti szép és gyógyító bíbor kasvirág

 

Szép és gyógyít, vagy csak extravagáns?

A virágkiállításokon mostanában hemzsegnek az eredeti gyógyhatású növényre csak némileg emlékeztető, tollseprűvé változtatott vérfüvek, nem levendulaillatú felszarvazott levendulák, törpésített ligetszépék, felhizlalt kék tikszemek, kifakított ápolkák, gyászba borított virágú vidám volt sarkantyúkák stb.

 

A bí­bor kas­vi­rág bó­bi­tá­val elcsúfított érdektelen vátozata

 

A szorgalmas növénynemesítők a vadvirágokon kívül egyre több termesztett gyógynövény kozmetikázásába is belefogtak, némelyik mókásra-egzotikusra sikerült, némely esetben siralmas torzszülöttek láttak napvilágot. Egyetlen kertben sem marad észrevétlen a virágzó bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), mely a legfontosabb házi gyógyítónk és egyben az egyik legszebb gyógynövényünk. Sajnálatos módon ez a gyönyörű gyógynövény az élénk fantáziájú nemesítőket ezidáig háromszorosan is megihlette: egyik változatát egy csúfondáros bóbitával sikerült elrontani, a másik egy fonnyadó díszmákra hasonlít, a harmadikból ritka szirmú, narancsillatú és -színű jellegtelen virág sikeredett. Aki szép és gyógyító hatású bíbor kasvirágot szeretne kertjében termeszteni, maradjon az eredeti gyógynövénynél, a formájukat, gyógyhatásukat, illatukat vesztett „extravagáns” dísznövények maradjanak meg inkább a hobbi kertészeknek.

 

Me­di­ter­rán íze­ket idé­ző ba­zsa­li­ko­molaj díszüvegben

 

Egymásnak teremtve

A bazsalikom úgy hozzátartozik a paradicsomhoz, mint só a leveshez, együtt fogyasztva nemcsak kulináris élvezetet nyújtanak, de együtt termesztve segítik egymás fejlődését. A bazsalikom jól érzi magát a meleg, jó vízellátású paradicsomágyásban, cserébe védi és illóolaj-tartalmánál fogva aromásabbá teszi a paradicsomot. A „királyfűnek” is nevezett bazsalikom Indiában őshonos, világszerte kedvelt illatos fűszer- és egyben gyógynövény. Morcos, kedélytelen, depressziós betegeknek teája közérzetjavító, vidámító hatású. Izomlazító lévén jót tesz a sportolóknak, táncosoknak, gyomordoktornak is nevezhető: egy-két levél elrágcsálása megszünteti az ideges emésztési panaszokat. Télire szárítással, fagyasztással, olajban vagy ecetben eltéve tartósítható. A mediterrán ízeket idéző bazsalikomot, majoránnát, oregánót fehér borssal finom olajban érleljük és átszűrve mutatós üvegbe szűrjük. Remek dísze a konyhapolcnak, egyben szép és hasznos ajándék, ha az ünnepelt a különleges ízek és a fakanál barátja.

 

Az il­la­tos mir­ha­fű (Myrrhis odo­ra­ta) min­den ré­sze használható

 

Mi is a mirha?

A mirhafű elnevezés több növényt illet, ezért vásárláskor tisztában kell lennünk a növényt azonosító latin névvel is. Elsősorban az igazi balzsamos mirhafára (Commiphora myrrha) gondolunk, ez sajnos nálunk nem termeszthető. Magyarországon mirhafűként ismert az egynyári mirha-libatop (Chenopodium ambrosioides), melynek fűszeres leveleiből készül az ún. jezsuita-tea. Mirhafű elnevezéssel bír a spanyol turbolyaként is ismert Myrrhisodorata, mely egy aromás évelő és minden része használható. Dióízű, ánizsillatú magvai nyersen vagy szárítva és őrölve gyümölcssalátába, süteménybe valók. Leveleinek cukortartalmát cukorbetegek jól kihasználhatják gyümölcsitalok, befőttek készítésénél. A gyökérborban vagy konyakban készült főzete kiváló tonikum.

M. A.
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: gyógynövény recepek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.