Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2005. június

Újdonságok - érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknekA gyógy­ha­tá­sú nö­vé­nyek­kel jól meg­fér­nek a sze­retettel gyógyító cicák is

 

Riasztó hírek a macskariasztókról

Tudomásul kell vennünk, hogy kedvenc szobatigrisünk tavasztól télig kiköltözik a kertbe, és ugyanolyan jogot formál a kert örömeinek élvezésére, mint bármelyik családtagunk. Több kertészeti újság és növényekkel foglalkozó könyv említi, hogy a szaküzletekben „macskariasztó” növények vásárolhatók. Újabban egy COLEUS nevű csalánfélét, régebben a macskagyökeret és a macskamentát nevezték ki macskariasztónak. Aki ezeket a félrevezető mondatokat leírta, nem ismeri személyesen a növényeket, vagy sohasem volt macskája, vagy reklámfogásnak szánta. Mint termesztő és egyben macskabarát kijelentem, hogy a macskák játékos ösztönét kiirtani semmilyen növénnyel nem lehet és nem is kell! Bársonytalpú barátainktól annyi szeretetet és megnyugtató dorombolást kapunk, hogy 1-2 virág letörése lepkefogás közben igazán megbocsátható. A cicákra egyedül a macskagyökér van hatással, de nem riasztó - épp ellenkezőleg - vonzó hatással. Ezt kihasználva a macskagyökereket úgy ültessük távol a féltett ágyásoktól a kerítés mellé, hogy a gyökerek félig kilátszódjanak. A száradó gyökér illata odavonzza őket, ezentúl legtöbbször ezen a helyen fognak szinte mámorosan hemperegni. A macskagyökérnek, mint az idegrendszerre ható egyik legfontosabb honi növényünknek 1,5-2 m-es magassága indokolja is a kerítés mellé ültetést. Kevesen tudják, hogy csak a gyökérzete kellemetlen szagú, virágzáskor szinte az egész környéket finom parfümillat lengi be.

 

A macs­ka­gyö­kér vi­rág­za­tá­nak egye­dü­lál­ló parfümillata van

 

A valódi levendula

Sokféle levendula kapható, melyek külalakban, színben, illatban és felhasználási módjukban eltérnek egymástól. Kínálnak angol, francia, spanyol, olasz levendulát, szürkés-, ezüstöskékeszöld színű keskeny- vagy széleslevelűt; fagytűrőt vagy télen elfagyót, virágjuk színe lehet fehér, rózsaszínű, lila, mélylila vagy kékeslila. A hibrid levendula hátránya, hogy nem fagytűrő, hamar elöregszik és nem ifjítható, magról nem szaporítható és leginkább illóolaj előállítására termesztik. Házikertbe a valódi (francia) levendula (Lavandula angustifolia) telepítése javasolható, mely szürkészöld színű, keskeny levelű, 70-80 cm magas évelő félcserje „levendulakék” virágokkal. A valódi levendula fagytűrő, magvetéssel is szaporodik, megifjítható, 15-20 évig is elél. Gyógynövényként igen jó idegerősítő, külsőleg alkalmazva hatásos fájdalomcsillapító. A virágaiból készített tea depresszió, álmatlanság, émelygés, szédülés és fejfájás ellen alkalmas. Fürdőként vagy szeszes bedörzsölőszerként ízületi bántalmak, reuma ellen használható. Érzékeny, kiütéses bőr kezelésére készíthetünk levendulavizet és gyógyszappant. Kandírozott virágja ehető édesség dekoráció, gyümölcssalátába is tehetjük. Kristálycukorral rétegezve 1 hét állás után illatos cukorral ízesíthetjük teánkat vagy süteményeinket.

 

Az il­la­tos le­ven­du­la­cu­kor a va­ní­lia­cu­kor­hoz ha­son­ló­an használható - Friss fokhagyma télen-nyáron

 

Friss fokhagyma télen-nyáron

A hófehér-csillagvirágú tatárhagyma (Allium tuberosum) őshazája Kína és Japán, előnyei a fokhagymával szemben, hogy nem olyan igényes, árnyéktűrő, magról is szaporítható, mindemellett évelő. Hagymáját, fokhagymaízű leveleit, szárát télen-nyáron fogyaszthatjuk frissen vagy főzve, virágrügyeivel savanyúságokat ízesíthetünk. Vitamingazdagsága, gyógyhatásai megegyeznek a fokhagymáéval. Kínában a magjait élénkítőszerként fogyasztják. Cserépben tartva a metélőhagyma mellett lakásban is nevelhető.

M. A.
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.