Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2005. május

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Nem kell mindig kaviár

A potencianövelő szerek iránt mindig is nagy volt a kereslet, de a pénzen vásárolt vágyfokozókért sokan túl nagy árat fizettek. Ételeink, italaink nagyban befolyásolják a nemi vágyat, ezért nem mindegy, milyen növények, virágok és gyümölcsök teremnek kertünkben. A „szerelem kertje” olyan növényekből áll, melyek ételként vagy italként elfogyasztva bőven tartalmazzák az egészséges szexualitáshoz szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, vérbőséget okoznak és fiatalító hatásúak. Szexuális aktivitást eredményező fűszerek: a kömény-, mustár- és koriandermag, a petrezselyem, az erős paprika, a gyömbér és a hagymafélék bármelyike. Erősítő és potencianövelő hatású gyógynövények teaként vagy tinktúraként fogyasztva: bazsalikom, borsfű, borsmenta, csalángyökér, füzike, szekliceimola, orvosi ziliz.

 

 

A terasz környékére telepítsünk vágystimuláló illatot árasztó növényeket: jázmint, muskotályzsályát, rózsát, levendulát, bazsalikomot, ibolyát, ápolkát és illatos macskamentát. Vágyfokozó italok, melyek házilag is elkészíthetők: rózsa-, kökény- vagy gyömbérlikőr, szagosmüge- vagy rozmaringbor, mentapezsgő, mézsör; szegfűszegillatú bazsalikomból és szekliceimola-gyökérből készített alkoholmentes üdítőital. A növényi „Viagrák” közé sorolható az árpa-, zab-, búza-, lucerna- és zsázsacsíra vagy préslé, valamint a paradicsom, a zeller, a sárgarépa és a spárga. A legújabb kutatások szerint a szerelmi ajzószerként számon tartott gyümölcsök (füge, datolya, gránátalma) közé - magas cinktartalmának köszönhetően - felsorakozott az eper és a málna.

 

 

Utolsó vacsora csigáknak

A kertészkedőknek évről évre gondot okoznak a falánk csigák, melyek rágásukkal óriási károkat okoznak a leveleken, virágokon és terméseken. A kiirtásukra ismert módszerek (vegyszeres csigaölőszer, mészporral vagy sóval való behintés, száraz fenyőtűtakarás, sörcsapda) egyike sem hozza meg a kívánt eredményt, ráadásul rontják a talaj és a megtermett növények minőségét. A házas csiga jól látható, össze lehet szedegetni, de a meztelen csiga jelenlétét jóformán csak a cakkosra rágott zsenge hajtások, útvonalát fényes, nyálkás csíkok jelzik. Hasznos kerti albérlőink közül természetes ellenségük a sün, a szarka, a rigó és a seregély, de a szaporulattal ők sem tudnak megbirkózni. Kiskertekbe olcsó és környezetkímélő megoldásként javaslom: vessünk legalább 5-10 csomag fejes salátát hosszú tömött sorba. A zsenge salátaleveleket alkonyatkor helyezzük ki a védendő virágok és zöldségágyások szélére. Kora reggel a belakmározott csigák százait szedhetjük össze a levelekkel együtt, melyeket azonnal, erősen sós vízzel telt edénybe téve megsemmisíthetünk. Nem kevés munkával ugyan, de a salátalevelek folyamatos esti kihelyezésével az elpusztíthatatlannak hitt csigatömeg 98%-kal gyéríthető.

 

 

Aranyat érő páfránylevél

Az ellenálló képessége folytán mintegy 300 millió éve fennmaradt páfrányfenyő (Gingko biloba) a vitalitás megőrzésére a leghatékonyabb növényi gyógyszer. Kivonatai serkentik az agy vérellátását, javítják a memóriát, a szédülést, a romló hallást és látást. Megszünteti a vérellátási zavarok miatti görcsös kéz- és lábfájdalmakat, migrén és bénulás ellen is hatékony.

 

A ging­ko­le­vél így is, úgy is aranyat ér

 

Ázsiában évezredek óta alkalmazzák, nálunk most éli fénykorát. A botanikai ritkaságnak számító impozáns ősfa kertünket is gazdagíthatja, bármilyen talajon megél, igen gyorsan, évente 50-60 cm-t nő. Hatóanyagait tartalmazó, ősszel lehulló aranysárga leveleit összegyűjtve házilag is jó minőségű vérkeringés-javító cseppeket készíthetünk belőle. Az aranysárga páfrányfenyőlevél hírneve és egzotikus külseje az ékszerkészítőket is megihlette, mintájára mutatós aranykitűzőt kreáltak.

M. A.
XI. évfolyam 5. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.