Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2005. november

Újdonságok - érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Szerencsevirág (Oxalis deppei)

 

Egérmentő mácsonya

Az erdei mácsonya (Dipsacus fullonum) erdőszéleken, cserjésekben egész Európában előforduló igen mutatós növény. Az átellenes állású levelek alján összegyűlt csapadékot régen a népgyógyászat szemgyulladás kezelésére, szemráncok eltüntetésére használta. Vizelethajtó és izzasztó hatású gyökerének főzete epe- , máj- és bőrbetegségek gyógyítására szolgált. Rokonát, a takácsmácsonyát régen gyapjú bolyhozására használták, manapság a biliárdasztalt borító posztó készítésében kap szerepet A képen látható egzotikus külsejű, 2 m magasan ringó mácsonyavirágon éppen hintázik két törpeegér, melyek Európa legkisebb rágcsálói: 0,5 cm hosszúak, súlyuk alig 10 g. Mivel a kihalás szélén állnak az osztrák állatvédők törpe egértelepeket hoztak létre megmentésükre, melynek növényzetében a védelmet nyújtó erdei mácsonya a kilátó szerepét tölti be.

 

A "miniegerek" biztonságban érzik magukat a védelmező mácsonya társaságában

 

Mojitó cukorbetegeknek is

Az egyik legnépszerűbb és örökké divatos „long drink” (hosszú ital), a MOJITÓ egy igazán frissítő és gyomorkímélő koktél, mely Havanna bárjaiból származik, ünnepi alkalmakra télen-nyáron elkészíthető, cukorbetegek is fogyaszthatják: a long drinkes pohárba egy frissen csavart lime (vagy citrom) levét szűrjük, 5-6 friss mentalevelet teszünk hozzá, egészségesek 2 teáskanál barnacukorral, cukorbetegek fél mokkáskanálnyi folyékony Stevia kivonattal (természetes növényi édesítőszer) édesíthetik. A mentaleveleket mozsártörővel megtörjük, végül 0,5 dl fehér rummal, 2 cl szódavízzel összekeverjük, tetejére jégkockákat teszünk. A tökéletes élvezethez nélkülözhetetlen a friss mentalevél, melyet bőven találhatunk a kertben, de télen sem kell matatni a hó alatt, ha most ősszel a friss mentalevélkéket jégkockatartóba téve lefagyasztjuk. Tipp: Rum nélkül, fodormentával készítve gyermekeknek is adható, sőt gyomorégés, puffadás, rosszullét kezelésére is hatásos.

 

MOJITÓ készítéséhez termesztett borsmentát vagy fodormentát használjunk

 

A szerencse virága

A legenda szerint Éva, amikor elhagyta a paradicsomot, néhány négylevelű lóherét is vitt magával, mely később fontos szerencsejelképpé vált egész Európában. A görögök amulettként viselték, hogy megóvja őket minden betegségtől, az angolok szerint a négylevelű lóhere képessé teszi az embert a „dolgok mögé” látni. Akit megajándékoznak evvel a mágikus erejű növénnyel, az szerencsés lesz, egészségre és boldogságra lel. Az édenkert egykori növénye a természetben ritkán található, termesztett változatával szerencsénket házhoz vihetjük. A négylevelű lóhere egyedi formájú, gyökérgumóval szaporítható évelő növény, levelei szív alakúak, rózsaszín kecses virágai tavasztól őszig folyamatosan nyílnak. Kertben, balkonládában és cserépben egyaránt nevelhető. Újévkor, amikor életre kelnek az ősi szokások, a szerencsemalac és kéményseprő mellett kedves ajándék egy szerencsehozó préselt négylevelű lóhere, tavasszal életre kelő gumójával együtt.

M. A.
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.