Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2005. október

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Az in­di­án­csa­lán szép, il­la­tos és hasz­nos gyógynövény

 

Parfümillatú rovarmágnes

Kertünk legfontosabb termésfokozó szolgálói a pillangó- és méhcsalogató növények, ezek közül is legszebb az ápolka (más néven: méhbalzsam vagy indiáncsalán), mely erőteljes parfümillatával mágnesként vonzza kertünkbe a hasznos rovarokat. Angliában a „méhek vigaszának” nevezik, hazájában, Észak-Amerikában a kolibrik is sűrűn látogatják. Az észak-amerikai oswego indiánok fedezték fel az 1770-es években, Amerikában is oswego teának hívják. A szárított levelekből frissítő, az EARL GREY teához hasonló bergamottaromájú tea készíthető, mely serkenti a gyomorműködést, segít a nőknek a menstruációs panaszok és a szülés után oly gyakori libidócsökkenés esetén. Ehető virágaival saláta, bor vagy koktél ízesíthető, száraz virágcsokorban is sokáig illatozik. Érdemes a kerti út szélére ültetni, így bárki, aki arra jár, élvezheti utánozhatatlan illatát. Gyors növekedésű évelő növény, erkélyen dézsában is nevelhető.

 

Az ér­té­kes or­bánc­fı­vi­rág­hoz már csak sa­ját termesztésből juthatunk

 

Eltűnt drogok

Az orbáncfű virágos herbája a forgalomba hozható gyógynövények jegyzékében 2002 óta nem szerepel, a parlagfűirtás miatti kaszálások következtében természetes élőhelye egyre csökken, a termesztésből származó drogok jó pénzért külföldre vándorolnak. Jelenleg csak gyógyszerek és készítmények formájában kapható, holott értékes virágzó hajtásait tartalmazó teáit sokan keresik. Az orbáncfüvet minden korosztály mellékhatás nélkül alkalmazhatja: segít a kisgyermekek ágybavizelése ellen, külsőleg és belsőleg alkalmazva mindenféle seb, gyulladás, felfekvés, övsömör, gyomor- és lábszárfekély gyógyítására használható. Elsőrendű nyugtatóként oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, szorongás, ingerlékenység, depresszió, változókori hangulatingadozás, epilepszia házi kezelésére hatékonyan alkalmazható. Még mielőtt teljesen eltűnne a természetből is, érdemes megfontolni házi termesztését, mely a vetésen vagy ültetésen kívül semmi gonddal nem jár. Készíthetünk belőle teát, tinktúrát, szemránckrémet és fájdalomcsillapító gyógykenőcsöt. Kevesen tudják, hogy az orbáncfű alkoholos kivonatával vagy gyógykenőcsével való bedörzsölés csillapítja a térdízületi és derékfájdalmakat.

 

A kál­mos­gyö­kér­por az ősszel fel­sze­dett gyö­kér há­mo­zá­sa, da­ra­bo­lá­sa és szá­rí­tása után porítással készíthető

 

S. O. S. növény rosszullét esetén

Minden házipatika-polcon ott lenne a helye a kálmosgyökérből készített gyökérpornak, melynek főleg utazás, hosszabb ünnepek vagy lakodalmi esküvők alkalmával vehetnénk hasznát. Ájulás, görcsös és sokkos állapot, emlékezetvesztés kialakulása esetén a beteg orra alá tartott és így beszippantott késhegynyi kálmosgyökérpor általában gyorsan magához téríti a beteget, felélénkíti az agy vérkeringését, visszatér az emlékezőképesség. Egy grammnyi kálmosgyökérpor orrba szippantva az orrdugulást is megszünteti. Pasztaként a homlokra kenve fejfájás, homloküreg-gyulladás kezelésére alkalmas. Régen a patikákban még árusítottak kandírozott kálmosgyökeret, rágcsálása meghozta az étvágyat, jót tett az emésztésnek.

M. A.
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.