Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2005. szeptember

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Orbáncfű

 

Egyedül nem megy

Az idei nyár ismét csalódást okozott azoknak a termesztőknek, akik a homoktövis szaporítóanyagát kertészeti árudákból szerezték be, aranyló gyümölcsök helyett siváran árválkodó bokrokkal kell beérniük. Az árudákban sajnos nincs jelölés a homoktöviseken, hogy melyik termős és melyik a porzós, ha egyforma neműeket vásároltunk, termésre nem számíthatunk. A homoktövis kétlaki cserje, terméshozatalhoz szükség van porzós és termős egyedekre egyaránt, 1 porzós növény szükséges 1-4 termőhöz. Megoldásként telepítsünk - megbízható helyről - 1 porzós és 1 termős növényt, ha szerencsénk van és a már meglévő homoktöviseink nőivarúak, 1-2 éven belül termőre fordulnak.

 

A homoktövis termesztéséhez 1 hímivarú és 1-4 nőivarú növényre van szükség

 

A homoktövis aranyat érő terméseit szeptember végéig szedjük le, a feldolgozatlan terméseket fagyasztással tartósíthatjuk. A bogyók frissen préselt leve mézzel keverve (4:1 arányban) pótolja az egész család téli patikakészletét, időseknek és fiataloknak egyaránt alkalmas az immunrendszer erősítésére, az őszi-téli influenzavírus kivédésére. Emellett javítja a szív- és érrendszer keringését, koleszterincsökkentő és zsíroldó hatású. Csökkenti a gyógyszerek és élelmiszerek káros anyagainak hatását és az allergia tüneteit. Tűrőképességünk, munkabírásunk megnő, véd a daganatos betegségek ellen. Vizsgálatok szerint a Csernobilban csodával határos módon életben maradtak életüket a homoktövis bogyók fogyasztásának köszönhetik.

 

 

Virágkenőcs decubitus gyógyítására

A hosszú ideig betegágyba kényszerült betegek életét még jobban megnehezítő felfekvési sebek jól gyógyíthatók, illetve megelőzhetők házilag készített gyógykenőcs alkalmazásával: 15 dkg házi disznózsírt felmelegítünk, annyi frissen szedett körömvirág szirmot teszünk bele, amennyit felvesz, lassú tűzön kevergetjük 5 percig, majd elzárjuk a hőforrást. Estig kétóránként felmelegítjük és kevergetjük, éjszakára állni hagyjuk. Másnap reggel felmelegítés és kihűlés után leszűrjük, és az egész műveletet orbáncfű virágokkal megismételjük. Harmadnap a leszűrt kész kenőcsöt steril tégelyekbe töltjük, hűvös helyen tároljuk.

 

Körömvirág

 

Ha a fekvő beteg kritikus részeit naponta kétszer a gyógykenőccsel megmasszírozzuk, a bőrvérellátása fokozódik, a fájdalom és a seb megszűnik, időben kezdett kezeléssel ki sem alakul. Hatástanulmányok igazolják, hogy a körömvirág kenőcs gyógyító hatása csak az emberi zsírral hasonlóságot mutató disznózsír vivőanyagként való alkalmazásával érvényesül, ezért maradnak a forgalomban lévő egyéb krémalapú gyógynövény készítmények hatástalanok. Az igazi körömvirág kenőcs bármilyen gennyes seb, égés, lábszárfekély, visszeres panaszok, aranyér, övsömör, gombás fertőzés ellen hatásosan alkalmazható, pelenkadermatitis esetén a babapopsi gyors gyógyítására a legjobb háziszer. Orbáncfűvirággal való társítása duzzadt nyirokcsomók, idegfájdalmak (arcidegzsába, isiász) csökkentésére is alkalmassá teszik.

 

 

A világ legnagyobb virága

Csak messziről vagy fotóról érdemes megcsodálni azt az óriás méretű virág különlegességet, mely látványos légyfogónak is beválna, ha nem árasztana maga körül elviselhetetlen „illatot”. A képen látható húsevő növény három és fél méterre megnövő virágja erős dögszagot áraszt, evvel csalja csapdába a rovarokat.

 

A „Ti­tan Arum” há­rom és fél mé­te­res virágja

 

A kisebb méretű, egy-másfél méteres hasonló egzotikus virágú ördögnyelv nálunk is megél, termesztéséhez fagymentes hely, jó gyomor és nagy tűrőképességű szomszéd szükségeltetik.

M. A.
XI. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény recepek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.