Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2006. augusztus

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Évforduló a füvészkertben

A legendás Füvészkert - ki ne emlékeznek a Pál utcai fiúk helyszínére - idén ünnepli alapításának 235. évfordulóját. A Füvészkert születésnapjára Ausztráliából ajándékba kapott egy WOLLEMI fenyőt, melynek érdekessége, hogy ez a fenyőféle évmilliók óta - még a dinoszauruszok idejéből - fennmaradt ősrégi faj, melyet mostanában fedeztek fel újra.

 

A Füvészkert egyik érdekessége a paradicsommadár-virág

 

Ha ellátogatunk a Füvészkertbe, megcsodálhatjuk még a 150 éves pálmaház királypálmáját, a Victoria-ház tündérrózsáit és a színpompás paradicsommadár-virágot is.

 

 

Fiatalító dzsem olcsóbban

Franciaországban előállítottak egy fiatalító és ránctalanító dzsemet, melyből állítólag egy kanálnyi elég ahhoz, hogy megfiatalodjon tőle fogyasztója. A dzsem biológiai termesztésből származó vitaminokban és enzimekben gazdag zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz: paradicsomból, dinnyéből, fekete ribiszkéből stb. készül, a mindössze 10 g-os dzsem ára átszámolva kb. 1800 Ft.

 

A külföldi dzsemek ára igen magas - A vitalizáló és ránctalanító dzsemek házilag olcsóbban előállíthatók

 

Egyenértékű dzsemet lényegesen olcsóbban készíthetünk házilag, pl. fekete ribiszke terméséből, mely a legjobb érvédő, koleszterin- és vérnyomáscsökkentő háziszer. Fogyaszthatjuk húgyúti panaszok, száj- és torokgyulladás, influenza ellen, gyermekeknek vérszegénység, időseknek igazi fiatalítószerként ajánlott. A fekete ribiszke gyümölcsét vaníliával, fahéjjal ízesítve felforraljuk, természetes édesítőszerként és tartósítószerként folyékony Stevia kivonatot használjunk. Sűrítéshez a növényi zselésítőszer (agaragar) a legalkalmasabb.

 

Magdrog házilag

Az ÉszakAmerikából származó - nálunk is meghonosodott - vöröskő ligetszépét többnyire csak folyamatosan virágzó aranysárga virágai miatt termesztjük, holott érdemes lenne magvait összegyűjteni és hasznosítani. A magok szív- és érrendszervédő, koleszterincsökkentő anyagokat tartalmaznak, idegfájdalmak, menstruációt megelőző emlőfájdalmak megakadályozására szolgálnak. Jól bevált ekcéma, idült viszkető bőrbetegségek kezelésében is, segít az alkoholizmus és a súlyfelesleg leküzdésében is. Ígéretesnek látszik a daganatos betegek, valamint az SM-ben szenvedők kiegészítő terápiájaként is.

 

A ligetszépét ne szépségéért, magvaiért termesszük

 

Az apró olajos magvakból házilag olajat préselni nem lehet, de nem is baj, mert a magolaj készítése során a növény veszít hatóanyag-tartalmából, ízetlen lesz és gyorsan avasodik. Célszerűbb az érett barna magvakat sötét üvegben tárolni, szükség esetén megdarálva 45ször 1 mokkáskanálnyit 00s kapszulába téve bevesszük, vagy csak egyszerűen lenyeljük. A magok kellemesen dióízűek, magos sütemények készítéséhez is felhasználhatók.

M. A.
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.