Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2006. december

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


 

Vadgesztenye szelídítve

A díszfaként parkokban, sugárutak mentén gyakran ültetett impozáns vadgesztenyefa ehetetlen termése, ha megszelídítjük, igen jelentős gyógyerővel bír. Az érett fényes-barna gesztenyék olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek javítják a perifériás keringést, a nyirokáramlást, csökkentik a lábdagadást, a vizesedés miatti panaszokat. Jó hatásfokkal alkalmazható krónikus vénás panaszok, vérkeringési zavarok, aranyér, visszérgyulladás, lábszárfekély, sportsérülések gyógyítására. A héjától megfosztott, lereszelt vadgesztenyét 1:1 arányban 2 hétig alkoholban áztatjuk, majd leszűrjük. Az alkoholos gesztenyekivonattal (vagy körömvirágkenőcsbe keverve) a kezelendő területet naponta többször bekenjük, fájós reumás testrészek, fagyási sérülések kezelésére is alkalmas. A vadgesztenye-kivonatból pár cseppet esetenként belsőleg is bevehetünk erős hasmenés ellen, kizárólag elsősegélyként. rendszeres használata irritálja a gyomor- és bélrendszert, vese- és májbetegeknek, várandós anyáknak és gyermekeknek egyszer- egyszer sem ajánlott.

 

 

Vadgesztenye

 

A jövendőmondó lucabúza

Luca napjához kapcsolódó két legismertebb hagyomány a lucaszék készítése és a lucabúza vetése. A lucaszékre ma már nincs szükségünk, de a lucabúza vetéséről ne mondjunk le: Luca napján, december 13-án egy cseréptálba tegyünk 5 cm vastagon vegyszermentes földet, közepébe tűzzünk egy hosszú színes gyertyát. Köré vetjük a biobúzamagot, majd 1 cm-es földréteggel befedjük, megöntözve meleg helyre tesszük. Szentestére kb. 30 cm-es zöld búzamezővel büszkélkedhetünk, melyet a karácsonyfa alá helyezünk. A régi babona szerint a búza sűrűsége megjósolja jövő évi anyagi helyzetünket és egészségi állapotunkat. Ha szép sűrű, pénzben és egészségben gazdag évünk lesz, ha gyéren kelt, akkor bizony nem sok jóra számíthatunk. Szenteste után a búzafüvet levágjuk, levét kipréseljük, ezt a gyógyító, tápláló és regeneráló hatással bíró klorofillkoktélt nevezik „Isten mannájának”. A búzafűlé a vitaminokon, esszenciális aminosavakon kívül tartalmazza az összes ásványi anyagot és mikroelemet, melyre szervezetünknek szüksége van, amolyan házilag készített "Béres-csepp"-ként fogyaszthatjuk.

A búzafű préslevét nevezik ISTEN MANNÁJÁNAK

 

Olvass el

"A Szíriusz van tőlem távolabb, Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg?" (Tóth Árpád)


Ismét itt tartunk, amióta a televízió beköltöztette a politikát otthonunkba, ott áll mint egy betolakodó, rabolja időnket, ránk tukmálja a kettéosztottságot, a félelmet, az erőszakot. A félelem az egyik leggátlóbb energia, először "csak" lelkileg rombol, majd testi panaszokat okoz, pedig az egészséghez hozzátartozik a nyugodt élet és az örömteli vidám lélek. A belső öröm, béke és szeretet a legértékesebb virágok azok közül, melyek lelkünk kertjében teremnek, a bennünk lévő rossz tulajdonságok ebben a kertben gazzá lesznek. Legalább most a szeretet ünnepén ültessünk lelkünk kertjébe egy kicsiny békepalántát, locsoljuk igaz hittel, gondozzuk örömmel. Ha kitartóan gyomláljuk körülötte a gazt, egyszer csak azt vesszük észre, hogy a kis palánta terebélyessé nőtt, hatalmas virágzata betölti egész lelkünket: ez maga a SZERETET.

Makai Anna
XII. évfolyam 12. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.