Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2006. január

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A borostyán levelei télen is díszítetek

 

Utolsó szalmaszál

Amikor az orvos semmilyen rendellenességet nem diagnosztizál, de a baba mégsem akar megfoganni, sok esetben segíthetnek a gyógynövények. A természetes hormonokat tartalmazó gyógyfüvek szelíd módon szabályozzák a hormonháztartást, stimulálják a női reproduktív szervek működését, elősegíthetik a peteérést és a megtermékenyülést (pl. angelika, palástfű, lestyán, üröm, salamonpecsét stb.). A nők 70%-a bízik - joggal - a természet gyógyerejében, elfogadja, hogy a természetes anyagokkal való gyógyításhoz türelem és hit is szükséges a növények ismeretén túl. A "teremtés koronáját" már nehezebb rávenni arra, hogy növényi kivonatokat fogyasszon (pl. spárga, szekliceimola, salamonpecsét stb.). Legalább 100 gyógynövény különböző kombinációban történő alkalmazásával helyreállítható a pszichés és fizikai túlterheltség okozta csökkent szexuális teljesítőképesség; fokozódhat az egészséges, gyors mozgású spermák termelődése, mely nélkül a gyermek-nemzésprojekt kudarcba fulladhat. A gyógyfüveket teák, alkoholos cseppek formájában, vagy kellemes "szerelmi bájitalként" tehetjük napi étrendünk rendszeres szereplőjévé. Mielőtt a mesterséges megtermékenyítést választanánk, adjunk még egy esélyt a természet kínálta gyógyfüveknek, segítségükkel már jó néhány egészséges kisbaba született.

 

Prioritás a kertben

Amikor a növények többsége álmodik a hópaplan alatt, figyelmünk inkább ráirányul az örökzöld lombú borostyánra (Hedera heliz), melyet kúszónövényként házfalak, kerítések takarására egyre többen használnak. Régen a népgyógyászat teáját vagy boroskivonatát szamárköhögés ellen ajánlotta, ma már belső használatra csak a gyógyszeripari készítmények javallottak.

 

Az ájurvéda szerint napi 1 szent bazsalikom levél fogyasztásával termékenység és örömteli nemi élet érhető el

 

Külsőleg viszont hajöblítőként, borogatásként vagy fürdővízbe téve igen jól hasznosítható. Idegzsába, reumás testrészek, köszvény és csúz okozta fájdalmak csillapítására leveleinek főzetét alkalmazhatjuk. Baktérium-, gomba- és parazitaellenes hatása miatt viszkető bőrbetegségek, főleg a fejbőr betegségeinek (ótvar, korpásodás) gyógyítására alkalmas. Tél végén érő fekete bogyói igen mérgezőek, ügyeljünk, hogy gyermekek ne férjenek hozzá.

 

 

Lost

Amennyiben a tévés kvízműsorban feltennék ötezer forintos kérdésnek: mi a "laspolya", a fiatal játékosok zöme azonnal a közönség segítségét kérné. A téli gyümölcstálak választékából rendszerint kimarad, a kereskedelemben sem kapható a NASPOLYA (népies nevén laspolya) értékes gyümölcse, melyet hazánkban a XIX. századig termesztettek. Méltánytalan mellőzése érthetetlen, hiszen csak előnyei vannak: száraz és nedves talajon, tűző napon vagy árnyékban egyaránt megél, fagytűrő. Kártevője, betegsége nincs, permetezést nem igényel, élettartama hosszú, bőtermő.

 

A naspolya permetezés nélkül is bőségesen terem

 

Tápanyag-utánpótlásra, kapálásra, metszésre sincs szüksége, kis helyet foglal és nem szúrós. Dekoratív bokor, tavasszal 6 centis pompás fehér virágaival, ősszel színes lombjával, télen ízletes gyümölcseivel ajándékoz meg. A vitamindús naspolya ehető nyersen vagy lekvárnak készítve, régen belső vérzések, ínyvérzés, hasmenés házi kezelésében játszott szerepet, a bor derítésére is alkalmas volt. Vajon miért tűnt el, talán túl tökéletes volt?

M. A.
XII. évfolyam 1. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.