Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2006. július

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


 

Vitalizáló virágvíz

A nyári kánikulában megnövekszik a szervezet vízleadása, sajnos sokan nem figyelnek erre, Magyarországon a lakosság nagy része dehidrált.

 

Szervezetünk legfontosabb alkotóeleme a víz: méregtelenít, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok szállítását, oldódását és felszívódását. Egyegészséges felnőtt folyadék igénye napi 2-2,5 l, ha keveset iszunk, szervezetünket - főleg az idős emberekét - a kiszáradás fenyegeti. Fáradtság, fejfájás, szédülés, izomgörcsök esetén lehet, hogy szükségtelen a gyógyszer, elég lenne néhány pohár citromos friss víz vagy gyógytea. Nagyon jó szomjoltó a szénsavmentes ásványvíz, de ha ebbe fogyasztás előtt pár darab frissen szedett ligetszépét, bazsalikomot, citromfüvet, körömvirágot, indiáncsalánt vagy illatos macskamentát áztatunk, a virágvíz nemcsak szomjoltó, egyben kellemes zamatú, vitalizáló ital lesz.

 

Semmelweis nyomában

Az antibiotikus szappanok, kozmetikumok használata jócskán megnövelte a bőrgyógyászok munkáját, az ekcémás, nehezen gyógyítható bőrbetegségek számának növekedéséhez nagyban hozzájárult. Mark Spiegelmau, az University College London professzora szerint át kellene értékelni az antiszeptikus szappanőrület alkalmazásának hasznosságát, mivel azok válogatás nélkül elpusztítanak minden baktériumot, beleértve a hasznos baktériumokat is, átengedve a terepet a kórokozóknak. A professzor javaslata az, hogy az orvosok a szokásos fertőtlenítőszerek használata után probiotikus, vagyis az életnek kedvező baktériumokat tartalmazó joghurtszerű oldatba mártsák kezüket. Így hatékonyabb védelmet biztosíthatnának a kórházakban napjainkban is előforduló életveszélyes fertőzést okozó kórokozókkal szemben. Az orvosoknál alkalmazott fertőtlenítési módszerével egyszer már kitűnt nagy hazánkfia, Semmelweis Ignác, akit hatalmi pozícióban lévő orvostársai erkölcsileg és anyagilag tönkretettek, a bolondokházába került, ahol a betegápolók 47 éves korában agyonverték. Az "anyák megmentője" címet csak halála után nyerte el, küzdelmes életéről és halála körülményeiről a lexikonok említést sem tesznek. Reméljük, az angol professzor élete sikeresebb lesz, annál is inkább, mivel az ominózus orvosgyilkossági eset óta eltelt 159 év.

 

 

Hangulatjavító levendulanasi

A levendulavirág nem csupán a fehérneműs szekrény illatosítására és molytalanítására való, mint oly sokan gondolják és használják. Érdemes kipróbálni a levendulavirágos kekszet is, melynek elkészítése egyszerű, 40-féle agyra hatóanyaga javítja a hangulatot, oldja a depressziót, segíti a nyugodt alvást, íze rendkívül kellemes. A vajat és a cukrot krémes állagúra keverjük, 50% búzaliszt és 50% teljes kiőrlésű liszt keverékével tésztává gyúrjuk, kinyújtás után levendulavirággal bőven megszórjuk. A virágokat benyomkodjuk, összehajtva még egyszer kinyújtjuk. Keksznagyságú darabokat kiszaggatunk, megzsírozott sütőlapra tesszük és 8-10 perc alatt piros ropogósra sütjük.

M. A.
XII. évfolyam 7. szám

Címkék: gyógynövények, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.