Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2006. június

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Kerti ruta (Ruta graveolens)

Az aknakereső lúdfű

Még nem tudjuk, hogy a genetikailag módosított növények megjelenése a környezetben, illetve rendszeres fogyasztásuk hogyan hatnak az emberek egészségére, ezért jogos az emberi fogyasztásra szánt fajtákkal szembeni ellenállás. Példa már akad arra, hogy a génmódosítási törekvések biztosan jó célt is szolgálhatnak: egy dán biotechnológiai cég találmánya az aknakereső LÚDFŰ. A világ legalább 75 országának földjében lapulnak taposóaknák, naponta ölnek vagy nyomorítanak meg százezreket. A koppenhágai cég kutatói a közönséges lúdfű olyan génmódosított változatát hozták létre, mely ha taposóaknát rejtő földbe kerül, néhány hét alatt elszíneződik: zöldről pirosra változik. Ha a génmódosított lúdfű beválik aknakeresőként, a taposóaknák fölszámolása lényegesen felgyorsulhat, a föl nem robbant több százmillió akna megkeresése és megsemmisítése gyerekjátékká válhat.

 

Szent Iván-éj ünnepe

Június 24-én, Szent Iván éjszakáján legrövidebb az éjszaka, máig is él a népszokás, hogy Szent Iván éjszakáján kell szedni a gyógyfüveket, mert így nagyobb lesz a hatásuk, a középkorban az ekkor szedett füvekkel védekeztek a boszorkányok ellen. A legrövidebb nyáréjszakán Európa-szerte örömtüzek, fáklyák gyúlnak, a lángoknak tisztító, termékenységfokozó, bajelhárító szerepet tulajdonítanak. A tűzbe különféle illatos füveket, virágokat, almát dobálnak, az illatos füstkeltéshez elsősorban a rutafát gyűjtik. (A ruta zöldessárga virágú illatos félcserje, melyet a gyógyászatban ma is használnak, a rutin gyártás alapanyaga. A népgyógyászat magas vérnyomás, epebántalmak, szemgyulladás ellen alkalmazza.) Sok helyen nem marad el a hagyományos tűzugrás, ének és tánc, valamint a híres kakassütő verseny.

 

Lúdfű (Arabidopsos thaliana)

 

De érdemes csendesen is elüldögélni és beszélgetni a tűz mellett, mire megsül a parázson a szalonna és elfogy a bor, már el is illan Szent Iván legrövidebb éjszakája.

 

 

Leleményes növények

A növények alkalmazkodóképessége szinte bámulatba ejtő, az egyed fennmaradás érdekében a rovarcsalogatásnak a legrafináltabb módszereit alkalmazzák. Egyik legérdekesebb növény a méhbangó (Ophrys apifera), mely virágait megtévesztésig hasonlóvá alakította egy méhfaj nőstényére, olyannyira, hogy a hímek össze is tévesztik azzal. Mivel a hím méhek a nőstényt elsősorban nem alakjáról, hanem speciális - a fajra jellemző - illatáról ismerik fel, a méhbangó virágja ugyanilyen illatanyagot is termel.

 

Méhbangó (Ophrys apifera) A virágok kísértetiesen hasonlítanak a méhre

A hím méh rászáll a méhbangó virágjára, azt hiszi, hogy megtalálta a párját és izgatottan párosodni próbál vele. A sikertelenség miatt sorban próbálkozik a többi méhbangóval és közben elvégzi a beporzást. A bangófélék az orchideák családjába tartozó, hazánkban is előforduló növények, de fokozottan védettek, gyűjtésük tilos.

M. A.
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.