Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2006. március

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A vitamindús zöldhagymafélék fiatalítják az arcbőrt, serkentik a haj növekedését

 

Méhészek és borászok kedvence

Kertünk napsütötte, száraz területei sem maradnak kihasználatlanul, ha olyan hasznos növényeket nevelünk, mint pl. a kakukkfű, borsfű, oregánó, levendula, rozmaring, zsályafélék, ürömfélék, gilisztaűző varádics stb., melyek a nyári szárazság idején is vígan megélnek öntözés nélkül. A szárazságtűrő növények közül dekoratív külsejével kiemelkedik a muskotályzsálya (Salvia sclarea) méheket mágnesként vonzó, 60 cm hosszú fürtös virágzatával, mely másodvirágzásként még szeptemberben is látványos színfoltja kertünknek. 2 éves növény, de kora tavaszi vetés esetén előfordul, hogy már az első évben virágzik. Belső fogyasztásra nem ajánlott, viszont az antiszeptikus hatású virágos hajtásokból készített forrázat borogatószerként jótékonyan hat az erőltetett, fáradt szemre és szemkörnyéki duzzanatokra. Fürdővízbe kevert forrázata krónikus idegrendszeri panaszok, kimerültség ellen hatásos. Illóolaját hozzáértő borászok a muskotályízű borok zamatosabbá tételére használják.

 

 

Nem csak fűszer

Mielőbbi vetésre vár konyhánk igazi klasszikusa: a petrezselyem, mely gyógyteaként is fogyasztható. Főleg a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében, a vesehomok, valamint a vesekőképződés megelőzésében. Remek vízhajtó, eltávolítja a szövetekben felgyülemlett folyadékot, reumásoknak is ajánlható. Magas A-vitamin-, kálium- és vastartalmánál fogva pozitívan befolyásolja a látást, fokozza a test ellenálló képességét, segíti a vérképződést. A petrezselyem minden része (gyökér, szár, levél, mag) gazdag vitaminban és ásványi anyagokban, de főleg gyökerét és leveleit fogyasszuk. Csak a gyökereket főzzük, apróra vágott leveleit főzés végén az elkészített ételhez keverjük, nyersen salátákba tesszük. Magjait, melyet régen felelőtlenül magzatelhajtásra használtak, ne fogyasszuk, tegyük félre a következő vetéshez.

 

A muskotályzsálya és a levendula egy időben virágzik

 

Gyógyteaként: 2 evőkanál összevágott friss petrezselyemlevelet 2 dl felforralt, de már nem tűzforró vízzel leöntünk, ha langyosra hűlt, leszűrjük. Áldott állapotban lévők a petrezselymet óvatosan, kis mennyiségben fogyasszák.

 

 

Hagymát hagymával

A hagymaféléket napi rendszerességgel fogyasztók taj-kártyájukat nyugodtan a fiók mélyére tehetik, ugyanis ritkán lesz szükségük háziorvosukra. A közismert vöröshagymán és fokhagymán kívül számtalan hagymaféle létezik, egyvalami közös bennük: az egészséget szolgálják. Mindegyikük gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, baktérium-, vírus- és csíraölő hatásúak. Csökkentik a vér koleszterinszintjét, védenek az érelmeszesedés ellen. Konyhakerti és termesztett gyógynövényeink választékának kibővítésére az alábbi egyéb előnyökkel szolgáló hagymafélék vetése javasolható:

 

A petrezselymet soha ne kotorjuk a tányér szélére

 

A TÉLI HAGYMA: télen is fogyasztható aromás leveleivel tűnik ki; a TATÁRHAGYMA: bimbója, szára és magja élénkítőszerként fogyasztható, hófehér, csillag alakú virágai pedig díszítő értékűek; a METÉLŐHAGYMA, mely virágzásig fűcsomóhoz hasonlít és télen-nyáron fogyasztható, a hajnövesztő BATÁTA HAGYMA, lustább kertészek kedvence a TÉLI SARJADÉK HAGYMA és a PÓRÉHAGYMA, melynek 10 cm-es gömb alakú virágja igazi látványosság a kertben. A természet ajándékaként megismert, de még mindig nem eléggé megbecsült MEDVEHAGYMA értékelése egy mondatnál többet érdemel, következő számunkban részletesen olvashatnak róla.

M. A.
XII. évfolyam 3. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.