Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2006. október

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


 

Só helyett

Só helyett gyógynövényekkel is fűszerezhetjük ételeinket.

 

• A kömény és az ánizs megnyugtatják a gyomrot, csökkentik a puffadást és emészthetőbbé teszik a főzelékféléket.

• A mézfű, a komló, a borágó és a levendula görcsoldók. A mézfű a sertés- és borjúhúsból készült ételeket ízesíti, a borágó segíti a káposztafélék megemésztését.

 

Kerti kakukkfű

 

• A rozmaring, a cickafark és az üröm étvágyat gerjesztenek. Húsételekhez ajánlottak.

• A petrezselyemnek és a borókabogyónak a szervezet víztelenítésében és az emésztést elősegítő enzimek előállításában van szerepe. A boróka savanyú káposzta, vadhúsok és főtt marhahús fűszerezésére kiváló. A petrezselymet pedig sokféleképpen, főzelékek, levesek, mártások, halak, húsfélék, burgonya és sajtos ételek ízesítésére használhatjuk.

• A kakukkfű és a zsálya fertőtlenítenek és segítik az emésztést. Főleg a vad- és a halételeknek adnak jó ízt.

 

A zsálya nem csak fűszer

A zsálya ott van minden konyhában, s a báránysültet ezzel a fűszerrel lehet igazán finommá varázsolni. Teáját viszont sokan nem képesek meginni. Tippünk: keverjenek kevés zsályát hagyományos fekete teához, és azt igyák!

 

Orvosi zsálya

 

A zsályatinktúra gyorsan enyhíti a torok és a szájüreg gyulladásait, ezért torokgyulladáskor tanácsos vele gargarizálni. Amit sokan nem tudnak: a zsályával enyhíthető az erős izzadás. Belsőleg (tea) alkalmazva csökkenti a verejtékképződést és a kellemetlen testszagot.

 

Az almaecet fogyaszt és megszépít

Az ecet évszázadok óta nem csak fűszerként, hanem gyógyszerként is szolgál. Már a középkori gyógyító apátnő, Hildegard von Bingen is ismerte emésztés-elősegítő hatását. Jóval a baktériumok felfedezése előtt sebeket fertőtlenítettek vele.

 

Így készül: Az almát kipréselik és bort készítenek belőle. Az alkoholt ezután ecetsavtermelő baktériumok ecetté alakítják. Mivel az almaborban Ezen kívül víz, ecetsav és az erjedéskor keletkezett anyagok találhatók benne, tehát az almaecet rendkívül összetett folyadék. Ebben rejlik vitalizáló, gyógyító hatása.

 

A legfontosabb a baktériumölő hatás, amit legfőképp az ecetsavnak köszönhetünk. Azonban segíti az emésztést elősegítő, hasznos bélbaktériumok működését is, miközben a rothasztó baktériumokat elpusztítja. Az almaecet javítja az emésztést, kiegyenlíti a savbázis egyensúlyt.

 

Kozmetikumok a konyhából

Nincs szükség speciális tinktúrákra, krémekre vagy teákra a vonzó kinézethez. Egyszerűen használja azt, ami megtalálható konyhájában.

 

• Hagyma a ritkuló haj ellen

Ha kevés és gyenge a haja, vágjon egy nyers hagymát vékony szeletekre, tegye a hajára, kösse be a fejét vászonkendővel és hagyja ezt a szokatlan csomagolást hetente egyszer egy éjszakán át hatni.

 

• Sült alma szempirosodás ellen

Ha a cigarettafüst, huzat vagy kevés alvás miatt kipirosodott a szeme, készítsen sütőben sült almát, és tegye a gyümölcs húsát a zárt szemére olyan melegen, ahogy el tudja viselni. Ha kihűlt, mossa le.

 

• Almamaszk ráncok ellen

Üzenjen hadat az arcán lévő ráncoknak a következő natúrmaszkkal: keverjen el 40 g finomra reszelt almát l joghurttal és 2 evőkanál búzakorpával, amíg krémállagú lesz. Ezt vigye fel a bőrére, és miután megkeményedett, mossa le.

 

• Az uborkaszeletek életet lehelnek arcába

Ha nagyon kimerültnek érzi magát, vágjon egy nyers, friss kígyóuborkát vékony szeletekre, és nyomja ezeket erősen a bőréhez. Az uborkalé 15 perc alatt fejti ki hatását.


XII. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.