Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2006. szeptember

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A levendulabokor szép formája és dús virágzása metszéssel érhető el

 

Folyékony szappan a kertből

A szappanfű (Saponaria officinalis) bájos, halványrózsaszín, illatos virágú évelő növény, érdemes a kertbe telepíteni, gyorsan szaporodik. Népies nevei: lábmosófű, habzófű is arra utalnak, hogy olyan szappanszerű habzó nedvet tartalmaz, mellyel lehet mosakodni, fürdeni, kényes textíliát mosni, száraz hajat kezelni. Múzeumokban értékes régi kárpitok, csipkék és gyapjúkelmék felújítására-újjávarázsolására használják. Bőrproblémák, ekcéma vagy pikkelysömör esetén is érdemes kipróbálni: 2-3 virágzó szappanfüvet gyökerestül kihúzunk, gyors zuhannyal megtisztítjuk és lágy esővízben 30 percig főzzük. Kihűlés után leszűrjük és a beteg bőrfelület lemosására, fürdetésére használjuk. Mérgező növények érintéseitől származó allergiás kiütések kezelésére is alkalmas, fertőtleníti a bőrt, csökkenti a gyulladást. Kellemes illatú virágcsokra szoba- és fehérneműszekrény illatosítására alkalmas.

 

Szappanfű

 

Levendulatitkok

A dúsan virágzó szép formájú levendulabokor titka a metszés, mellyel nem érdemes várni tavaszig, most a virágzás után azonnal lássunk hozzá. Kezdő termesztők gyakran követik el azt a hibát, hogy az elszáradt virágszárakat a levendulabokron hagyják, így a növénynek a magvak beérlelése miatt kevesebb energiája marad a következő évi virágok kialakítására. A metszést közvetlenül a rügyek felett végezzük félkörív alakúra, a levéltelen elszáradt ágakat pedig tőből távolítsuk el. A levendula magról történő szaporítását lehetőleg ősszel végezzük, tavaszi vetés esetén a vetőmagokat előzetesen fagyasztani kell!

 

A házi méh csípése allergiás reakciót válthat ki

 

"Antivakarin" házilag

Gyümölcsösökben, virágzó kertben vagy napsütötte réten járva gyakran előfordul, hogy méh- vagy darázscsípést szenvedünk. Egyeseknél súlyos allergiás reakció, rosszullét is felléphet, ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A kisebb fájdalommal és viszketéssel járó duzzanatokat saját magunk gyorsan elmulaszthatjuk, ha előre elkészített gyógyfüves balzsammal rendelkezünk. Kitűnő gyulladáscsökkentő, fájdalmat és viszketést mulasztó szert készíthetünk levendulavirág, bazsalikom, citromillatú kakukkfű, illatos macskamenta, citromfű és menta keverékéből. A növényekből 40%-os tinktúrát készítünk és feleannyi ecettel összekeverjük. Pár perc alatt megszűnik a viszketés és a fájdalom, ha vattára téve a balzsamot azonnal a csípés helyére szorítjuk. Kirándulásra, nyaralásra kis üvegben vigyük magunkkal, kisgyermekek kezelésére is alkalmas.

M. A.
XII. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.