Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2007. április

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


A nagyobb szemű babfajták nagyobb termést adnak

 

Égig érő paszuly (árak)

A hüvelyeseket – köztük is a futóbabot – régen a szegény emberek ételének tartották, mert olcsó volt, karózni sem kellett, ugyanis a kukorica tövébe ültették. Mivel a kukorica magasra nőtt, futott rá, mint a bolond. A háborús időkben tortát sütöttek belőle, a gesztenyepüré masszáját is babbal hamisították. Amióta önálló növényként termesztik, az ára egyre magasabbra szökik, érdemes a kiskertben elvetni, bármilyen rácsra, öreg kerítésre felfuttatható. Igen bőven terem, virága díszítő értékű és árnyékolónak is beválik. Egyik legfontosabb fehérjében és fontosabb tápanyagokban gazdag étkezési növényünk, csak az emésztőrendszer megbetegedéseiben szenvedőknek nem ajánlott. A babcsíra nagyon érzékeny a nedves, hideg földre, akkor vessük, ha a talaj már száraz és kellemesen meleg, vetés előtt érdemes a magokat néhány óráig kézmeleg vízben áztatni.

 

Ha nem esik le hó, márciusban már ehetjük a medvehagymát

 

Energiabomba egy hónappal előbb

Az idei enyhe időjárás nem csak a medvéket, a medvehagymát is megtévesztette, februárban kihajtotta leveleit és március végén már megjelentek hófehér csillagvirágai. Ahogyan a téli álmukból ébredő, legyengült állatoknak segít rövid időn belül megerősödni, olyan gyorsan képes az emberek lemerült téli vitamintartalékait is feltölteni. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma (A-, B1-, B2-, C-vitamin, Mg, Fe, Zn, Mn, Cn, Ca, Se) mellett gyógyhatása is kiemelkedő, hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, érelmeszesedés-gátló, javítja a szív- és érrendszer működését. Kiváló méregtelenítő, gomba-, vírus- és baktériumölő. Bőrbetegségek gyógyításánál nélkülözhetetlen, rendszeres fogyasztása normalizálja a testsúlyt. Leghatásosabb ilyenkor tavasszal frissen fogyasztva, télire tinktúrának készítve tartósíthatjuk. (Szárított formában elveszti hatóanyag- és vitamintartalmát.) Kertben, erkélyen dézsában is termeszthetjük, magvait elszórva önállóan szaporodik.

 

A londoni okos tojás

 

Okos vagy ügyes?

A nemrég még koleszterinbombának kikiáltott tojás újabban ismét a mennybe ment, sőt meg is okosodott. Okos üzletemberek „feltalálták” az okos tojást, mely állítólag többször annyi omega-3 zsírsavat, E-vitamint és folsavat tartalmaz, mint egy átlagos tyúktojás. Az okos parasztasszonyok már régóta tudják, ha tyúkjaikat nem táppal, hanem búzával, kukoricával, zöld takarmánnyal etetik és hagyják kapirgálni a kertben, a tojások beltartalmi értéke lényegesen magasabb lesz a házgyári tyúkok tojásainál. (Körömvirággal etetve nem csak a tojás sárgája lesz gyönyörű színű, a tyúkok is egészségesek maradnak.) A londoni üzletekben még okosabb tojás kapható, a héjára sötét ábrát festettek, mely főzéskor az elhalványodásával jelzi, hogy megfőtt-e már. Mi vevők akkor leszünk okosak, ha a húsvéti tojásokat nem a legolcsóbb, tojásgyári tojásokat áruló multicégektől, hanem a piacon őstermelőktől vásároljuk; jelzés sem kell rá, egyszerűen csak főzzük meg és fogyasszuk egészséggel.

M. A.
XIII. évfolyam 4. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.