Házipatika

Tallózás a nö­vény­gyó­gyá­szat vi­lá­gá­ból – 2007. augusztus

Új don sá gok – ér de kes sé gek – re cep tek gyógy nö vény ked ve lők nek


A komlótea természetes nyugtatószer

 

Sör koalícióban

A gyöngyöző sör színét az aranyló árpa adja, kesernyés ízvilágáról a komló gondoskodik, mely a söripari felhasználás mellett a házipatikában is jó szolgálatot tesz: nyugtató teát főzhetünk belőle. A mértékletes sörivás csökkenti az infarktus, az agyvérzés és az érrendszeri betegségek veszélyét, feszültségoldó és segíti az emésztést. Tisztítja a vesét, és a kutatások szerint állítólag gátolja a rák kialakulását is. Koalíciós társként szívesen elkísér egy-egy erősebb italt, Churchill kedvenc koktélja a sörrel kevert Campari volt.

 

A sör csak kismértékben egészségvédő

 

A Radlert Bajorföldön már hetven éve nyelik: 3 deciliteres pohárba 2 dl világos sört öntenek, a maradék üres részt kifacsart, szűrt citromlével töltik ki. Ez a „citromos talány” házilag is elkészíthető, hidegen fogyasztva enyhíti a tikkasztó hőség okozta szomjúságot. Reumás betegeknek jót tesz a reszelt tormás sör, fokozza a vérkeringést, segít a méregtelenítésben. Hollandiában már kapható Kwispelbier néven a marhahússal ízesített sör, melyet a kutyák számára kísérleteztek ki.

 

 

Halle Berry csodaszemránckrémje

A ragyogó külsejű Oscar-díjas Halle Berry szeme is karikás és duzzadt egy-egy álmatlan éjszaka után, csodaszemránckrémje – melyre esküszik – a Távol-Keletről származik. Zöldalma- és kurkumakivonatot tartalmaz, különlegessé az teszi, hogy a tibeti szerzetesek minden egyes tégelyt megáldanak.

 

 

Magyar földön termett gyógyfüvekből mi is készíthetünk „áldásos” szemránckrémet, mely regenerálja, feszesíti és egyben kisimítja a szem alatti érzékeny bőrt: orvosi ziliz, bíbor kasvirág, körömvirág és orbáncfű virágjának frissen préselt levét egyszerűen belekeverjük a gyógyszertárban kapható hidratálókrémbe, esetleg 1-2 csepp levendula-, rózsa- vagy rozmaring-illóolajjal illatosítjuk. Reggel elég egy mogyorónyit a szemünk köré kenni, 20 perc múlva a tükör tökéletes eredményt mutat. A gyógyfüves ránctalanító krém érzékeny, gyulladásra hajlamos, pattanásos bőr kezelésére is alkalmas.

 

 

Izzasztó napokra

Az izzadás hőháztartásunk egyensúlyban tartásához nélkülözhetetlen, sokaknak azonban gondot okoz a túlzott verejtékezés és kellemetlen izzadtságszag. A tiszta verejték szagtalan, de a baktériumok hamar elszaporodnak benne, ezek okozzák a kellemetlen izzadtságszagot.

 

A zsályatea önmagában is izzadáscsökkentő hatású

 

A rendszeres zuhanyozás mellett használhatunk antibakteriális növényeket, melyek meggátolják, illetve késleltetik az erős testszag kialakulását. Készítsünk forrázatot kakukkfű, szurokfű, menta, rozmaring és zsálya keverékéből, 20 perc állás után szűrjük le, osszuk két részre. Az illatos tea felét egész napra elosztva elkortyolgatjuk, másik felével az izzadós testrészt óránként mosogatjuk-ecseteljük.

M.A.
XIII. évfolyam 8. szám

Címkék: gyógynövényreceptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.