Házipatika

Tallózás a nö­vény­gyó­gyá­szat vi­lá­gá­ból - 2007. december

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógy növény kedvelőknek


 

A tudás fája

A birsalmát régen a tudás fájának tartották, sőt úgy vélték, véd az ártó szellem és a gonoszság ellen. Gyógynövényként a belőle főzött kompót segíti a gyulladt gyomor- és bélnyálkahártya gyógyulását. Németországban minden patikában kapható BIRSTINKTÚRA, mely a vérszegénység elleni leghatásosabb házi szer. A birsalmát megmossuk, megreszeljük, annyi alkohollal felöntjük, amennyi ellepi. 3 hétig áztatjuk meleg helyen, majd leszűrve sötét színű üvegben tároljuk. Szükség esetén naponta 3x1 mokkáskanálnyit fogyasztunk belőle. A birstinktúra fogyasztását kiegészíthetjük vérszegénység elleni vagy gyomortea alkalmazásával.

 

A vadrózsa virágja és termése egyaránt gyógyító hatású

 

Téli vitaminforrásunk a cékla

Ősidők óta ismeri az emberiség, a birsalma mellett a vérszegénység ellen legjobban hasznosítható növény, magas, jól felszívódó hatásának köszönhetően káliumtartalma az izmok és az állóképesség növeléséhez járul hozzá, vese- és májtisztító, serkenti a nyirokmirigyek munkáját. Fogyasztószerként is alkalmazható, segíti a zsírbontást. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma hozzájárul a test fizikai erősítéséhez, betegségből lábadozóknak nagy segítség. Alkohol- vagy drogfüggők leromlott szervezetét is képes regenerálni. Legjobb nyersen reszelve alkalmazni, de levest és salátát is készíthetünk belőle.

 

A céklában lévő vasat jól tudja hasznosítani a szervezet

 

Szüret a természetben

Kertünk már rég levetette színes ruháját, felöltötte őszi-téli aranyló barna színeit, cserjéink hasznosítható és színes terméseikkel némi vigasszal szolgálnak. Akinek nincs kertje, a természetből gyűjtheti be az értékes csipkebogyó-, galagonya- és kökényterméseket. A csipkebogyóban a legtöbb C-vitamin akkor van, ha színe halványpiros vagy narancssárga. A szárított bogyókat 50 fokos vízben áztatjuk, így megtartja C-vitamin-tartalma nagy részét. A kökény hamvaskék gömbölyű terméseit dércsípte állapotban érdemes leszedni és megszárítani. Borban vagy alkoholban áztatva emésztési panaszok, reuma, hasmenés, vérszegénység ellen használható, növeli a szervezet ellenálló képességét. Szájüreg és a garat gyulladásainak kezelésére öblögetőszerként is alkalmazható. A galagonyabogyó főképpen az idősebb emberek szívének használ, fokozza a gyengülő teljesítőképességet. Tavasszal hófehér virágaival, ősszel izzó piros terméseivel díszít.

 

A kökény termését dércsípte után gyűjtsük

 

Természetes kézdíszítés

Az ősz és a tél varázslatos színvilága a köröm és a kéz díszítésére is hatással van. A narancs, a zöld és az aranyló barna körömfestés mellett a kéz ünnepi díszítéséhez újabban a csuklóhoz erősített – az ősz színeihez alkalmazkodó – színes virágcsokor illeszthető; ezt tetszés szerint mindenki összeállíthatja levelek és bogyók felhasználásával.

M.A.
XIII. évfolyam 12. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.