Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2007. január

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Csírakúra

Amíg megjelennek a szabadföldi zöldségek és gyümölcsök, megfogyatkozott vitamintartalékainkat csíranövények fogyasztásával pótolhatjuk. A csírák természetes vitamin- és ásványianyag-források, melyek könnyebben hasznosulnak szervezetünkben, mint a bekapható vitaminkészítmények. Azonkívül, hogy védik egészségünket, segítenek a gyógyulásban, rendszeres fogyasztásuk esetén a mérleg nyelve is kevesebbet mutat néhány kilóval. Csíráztatáshoz csakis étkezési célra forgalomba hozott vegyszermentes magvakat szabad felhasználni. A gabonamagvak csírái közül legértékesebb a BÚZACSÍRA, mely ősidők óta az új élet jelképe. Immunrendszer-erősítő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő, életerő- és potencianövelő hatású, regenerálja az idegrendszert, rontja a rákos sejtek életben maradási esélyeit. (Hasonló hatású az ÁRPA-, LUCERNA- és ZABCSÍRA.) BAB- és LENCSECSÍRA: koleszterincsökkentő, zsírégető, érfalvédő, érelmeszesedés, memóriazavar, látásromlás ellen fogyasztható. A gabonamagvak 3-4 napos csíráiból naponta 1-2 evőkanálnyi ajánlott nyersen, salátába keverve, a hüvelyesek csíráit inkább pár percig párolva vagy kevés olajon, hirtelen átsütve fogyasszuk.

 

Az anyósnyelv visszatér

A főként karácsonyra ajándékba kapott mikulásvirággal legyünk óvatosak, a növény nedve irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát, ezért ne lakjon velünk a hálószobában, és a kisgyermekektől is tartsuk távol. Még soha nem volt ilyen választék szobanövényekből, mint manapság, lehetőleg olyan növényeket válasszunk, melyek pozitív energiát sugároznak, óvnak a negatív érzelmektől és a lakás levegőjében lévő káros anyagokat megkötik. (Pl. citromfa, dracéna, jázmin, hibiszkusz stb.) Ne feledkezzünk meg a jó öreg anyósnyelvről (Sansaviera) sem, volt idő, amikor minden lakásban és irodában egyedül csak ő díszelgett. Újabban kutatási eredmények igazolják azt a különleges tulajdonságát, hogy asszimilációja során olyan nagy mennyiségű negatív iont bocsát ki, melyek javítják a vérkeringést, erősítik stressztűrő képességünket és a káros anyagokat is megkötik. A divatjamúlt, szerény külsejű anyósnyelvet érdemes lenne ismét felfedezni, és – méltó helyére – a hasonló gyógyhatású szobaciklámen és a folyton nyíló begónia közé visszahelyezni.

 

Tavasz a télben

Csupasz falak, kopár fák elrejtésére, talajtakarásra is alkalmas örökzöld vidám cserje a TÉLI JÁZMIN, mely sárga csillagszerű virágaival már januárban kellemes látványt nyújt a behavazott kertben. Csokorba szedve vázában is hangulatjavító, bizonyítéka annak a ténynek, hogy a fagyos téli hónapokban is van élet és vidámság.

 

M. A.
XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: anyósnyelv, csíra, házipatika, növénygyógyászat, téli jázmin

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.