Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2007. május


Ánizsillatú izsóp (Agastache foeniculum)

 

Az ismeretlen izsóp

Nem áll rokonságban a kerti izsóppal az illatos és egyben hasznos ánizsillatú izsóp (Agastache foeniculum). Észak-Amerikából származik, Európába a méhészek hozták be illatos mézet adó virágjaikért. Nektárban gazdag, hosszú, halványlila virágfüzérei folyamatosan nyílnak, vágott virágként pompásan mutat a vázában. Illatos teája köhögés, nehéz légzés, hurutos betegségek gyógyítására alkalmazható. Az aromás levelek jól illenek fűszerként a halételekhez, csirkehúshoz vagy gyümölcslevesekbe; ehető virágaival gyümölcssalátákat díszíthetünk. Virágzás előtt gyűjtött leveleit olajban és ecetben is tartósíthatjuk. Szárazságtűrő növény, meleg, napos helyen bármilyen talajon megél, és már az első évben virágzik.

 

 

Illa berek, nádak, erek

Lassú folyású patakok, állóvizek nálunk is meghonosodott gyógynövénye a „bécsisás”-nak nevezett orvosi kálmos, de védettsége miatt a természetből nem gyűjthető. Kard alakú levele, buzogányformájú torzsavirágzata igen mutatós, gyógyhatása sokoldalú. Ősidők óta használt gyógy- és fűszernövény, már a Bibliában is szerepelt a szentelt olaj alkotórészeként. Az ájurvéda sok ezer éve alkalmazza az agy és az idegrendszer fiatalítására, a memória javítására. Késhegynyi porának felszippantása orrdugulás, orrpolip kezelésére a legjobb gyógynövény, arc- és homloküreg-gyulladás ellen paszta formájában használható. Emésztési panaszok, gyomor- és bélbetegségek, gyomorfekély gyógyítására is alkalmazható, harmonizálja a gyomorsav termelődését. Nyugtató és görcsoldó hatással is rendelkezik, fürdővízben idegerősítőként alkalmazható. Fokozza a vérkeringést, por, csepp vagy fürdő formájában jó hatású a reumás betegek kezelésében is.

 

A bécsisás vagy orvosi kálmos hasznos dísze a kerti tónak

 

A kerti tavak partján vagy akár a kerti csap közelében jól termeszthető, a haszontalan nád vagy sás helyett érdemesebb ezt a mutatós és hasznos növényt kertünkbe telepíteni.

 

Még nyaralás előtt

A leggyakoribb szemölcsképző vírus a humán papilloma vírus, számtalan típusa létezik, akad közöttük rákkeltő is. A szemölcsöket napozás előtt érdemes bőrgyógyásszal megnézetni és leszedetni. Ha nincs rá módunk, próbálkozhatunk házi kezeléssel, helyesen alkalmazott külső és belső gyógyfüves terápiával a szemölcs két hét alatt eltüntethető. Belsőleg vírusölő, immunrendszer-erősítő. Bíborkasvirág- vagy medvehagymacseppeket alkalmazunk: naponta 3x20-30 cseppet. Külsőleg: a szemölcsöt szódabikarbónás vízzel felpuhítjuk és friss vérehulló fecskefű levével átitatjuk naponta többször. Ha a kertben nem terem fecskefű, a tinktúrája is megteszi, az eredmény gyors mutatkozása a kenegetés sűrűségén múlik. Erősebb hatású az amerikai tojásbogyó (Podophyllum peltatum) vizes-alkoholos kivonata, melynek alkalmazása fokozott óvatosságot kíván, csak szakemberrel való konzultáció után alkalmazható.

M. A.
XIII. évfolyam 5. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.