Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2007. március

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Köszvénybogyó

Nem tartozik a kedvelt gyümölcsök közé, pedig óriási beltartalmi értéke – szorosan a homoktövis mellett – az egyik legértékesebb bogyós termésű gyógynövénnyé avatta a FEKETE RIBISZKÉT. Kevéssé ismert, hogy a brit légierő pilótáival feketeribiszke-levet itattak felszállás előtt látásfokozó hatása miatt, az angolok a második világháborúban fekete ribiszkével váltották ki a citromot, mert tudták, hogy a fekete ribiszkében ötször, de akár tízszer annyi C-vitamin is lehet, mint amennyi a citromban van. 10 dkg feketeribiszke-bogyó felér 1 kg citrommal, emellett jelentős B1-, B2- és B6-vitamint és vasat tartalmaz. Gyógyhatása felbecsülhetetlen értékű: az influenza, tüdőbetegség élen járó természetes ellenszere, ezenkívül vérnyomás- és koleszterincsökkentő, véd az elhízás ellen. Gyomorbántalmak, gyomorfekély ellen is hatékony, szabályozza a gyomorsav termelődését, meggátolja a vér savasodását. Húgykősavoldó, vízhajtó, csökkenti a vesekőképződés veszélyét. A régi rómaiak „köszvénybogyónak” nevezték, reuma és köszvény ellen is alkalmazták. A nyers cukrozott (vagy Steviával édesített) feketeribiszke-bogyó egész télen kiváló vitaminforrás, ízét fahéj vagy gyömbér hozzáadásával javíthatjuk.

 

Az áldásos fekete ribiszke virágzata

 

Kicsi, savanyú, de a miénk

Tavasszal bódító illatú fehér virágaival, ősszel sárga terméseivel egzotikus látványt nyújt, és mediterrán nyarak hangulatát varázsolja kertünkbe a hármas levelű VADCITROM. A legtöbb citrusfélével ellentétben nyugodtan kiültethetjük a kert szélvédett részére, kb. –20 fokig bírja a téli fagyokat. A lassan növekvő cserje meszes, homokos talajon jól termeszthető, éghajlatunkon kb. 2-2,5 m magasra nő, intenzív citromillatú, apró, savanykás termései könnyen leszedhetők. Vastag héjának finom reszeléke különleges aromát ad az ételeknek, süteményeknek, leve teába, limonádéba használható. Kínában és Japánban fűszerként és „gyógyszerként” egyaránt fogyasztják, szárított termésfala emésztésjavítóként, székrekedés ellen alkalmazható. Hatóanyagai jótékonyan hatnak a szívműködésre, külsőleg bedörzsölőszerként a fejbőr korpásodásának ellenszere. Nyers gyümölcshúsát a textíliákban keletkező pecsétes foltok eltávolítására hasznosíthatjuk.

 

A vadcitrom kicsi, de csúnya, de héjának intenzív citromillata kiemelkedő

 

Alvó fűszobor

Minden szakmában vannak divatok, a táj- és kertépítészetben divatossá váltak a fantáziadús szobrok, vélhetőleg a Gyűrűk urának köszönhetően. Különleges élményben részesülhettek tavaly a híres chelsea-i virágbemutató látogatói: az alkalomra készült koboldszobor mellett találkozhattak egy igazi kertészeti költeménnyel is. Egy zöld mező közepén óriás méretű alvó női aktszobor díszelgett. A zöld tündér fél arca tört kagylóhéjból, haja árvalányhajszerű fűből készült. A bizarr remekmű kiváló kertépítők fantáziáját és gondos munkáját dicséri, melynek sikeréhez az angliai éghajlati viszonyok is nagyban hozzájárulhattak.

 

Alvó fűszobor a chelsea-i virágkiállításon

M.A.
XIII. évfolyam 3. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.