Házipatika

Tallózás a nö­vény­gyó­gyá­szat v­ilá­gá­ból – 2007. október

Új­don­sá­gok – ér­de­kes­sé­gek – re­cep­tek gyógy­nö­vény­ked­ve­lők­nek


Kertfoglalók

A gyökérsarjak által elszaporodó erőszakos növényeket kordában kell tartani, különben elfoglalják az egész kertet, az egyéb hasznos növényeket elnyomva. A fő kertfoglaló mentaféléket, az édesgyökeret ősszel szedjük fel, amennyire szükség van belőlük, szárítsuk meg. Ássunk a földbe egy nagyobb méretű vödröt vagy kiselejtezett régi lavórt, és ebbe ültessük át a túlterjeszkedőket. A kertben lévő elszáradt virágfejeket csak akkor hagyjuk meg, ha a növényt többfelé szeretnénk szaporítani, különben a magok jövőre a kert nem kívánatos helyein is összevissza kelnek.

 

A mentafélék rendkívül gyorsan terjednek


Virágos rét a kiskertben

A vadvirágmagok vetése a kert olyan részébe ajánlott, ahol a talaj sovány és ásványi anyagokban szegény, legkedvezőbb a már régóta parlagon heverő terület. A virágos rét létesítése természetességgel tölti meg a kertet, ápolása könnyű, elegendő évente kétszer nyírni: kora tavasszal és nyár végén.

A virágos rét kialakításához szükséges vetőmagokat magunk is begyűjthetjük a természetből, de készen is megvásárolhatjuk. A vadvirágos rét sztárjai a borzaskata, pipacs, búzavirág, margitvirág, verbéna, cickafark, tátika, szarkaláb stb. A magokat csak a földfelszínre szórjuk, és lazán tapossuk meg. Kelésig a vetést tartsuk nedvesen. Egy idő után csökken a sokszínűség, a gyengébb fajtákat eltünteti a konkurencia, ezért a magokat tegyük el jövőre, amelyik növény eltűnt, azt vessük újra. A virágzó vadnövények hasznos rovarokat, pillangókat, méheket csalogatnak a kertbe, jótékonyan hozzájárulva a biológiai növényvédelemhez.

 

A vadvirágok vidámságot is hoznak a kertbe


Van benne valami

Az anorexia és a bulimia mellett az evészavarok listájára újabb jelenség került fel: az orthorexia. Kialakulásához sokban hozzájárult a médiából ránk zúdított élelmiszerbotrányok sorozata, melyből sokan azt a következtetést vonják le, hogy a tömegpiacon kapható élelmiszerek és kozmetikumok egészségtelenek, kizárólag a bio- és natúrtermékek hosszabbítják meg az életünket. Van benne valami, a saját magunk termesztette zöldség-, fűszer- és gyógynövények egészségesen tartanak, megvédenek a betegségektől, feltéve, ha nem használunk vegyszereket és permetezőszereket. Ha valaki túlzottan belebonyolódik az egészségesnek vélt táplálkozásba, étterembe még barátaival sem ül be, a családtagok étkezési szokásait sem veszi figyelembe, előbb-utóbb magányossá válik. Az orthorexia főleg a nőket érinti, akik hajlandók kisebb vagyont költeni az egészségesnek vélt bioélelmiszerekre és kozmetikumokra, ha ezt indokolatlanul gyakran teszik, az már kórosnak számít.

M. A.
XIII. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.