Házipatika

Tal­ló­zás a nö­vény­gyó­gyá­szat vi­lá­gá­ból – 2007. szeptember

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A bíborkasvirág-cseppekkel megelőzhetők a fájó, gennyes hólyagok

 

Csigairtás büntetlenül

A kertemben tavaly nyáron majdnem minden zöld levelet összerágtak a házas és meztelen csigák, a lótetűk pedig a gyökérzet kiirtásában jeleskedtek. Ősszel a farakás alá beköltözött egy sündisznó házaspár, idén júniusban már négy pici sünnel gyarapodott a család. Az otthonra lelt sünik szorgos munkája nyomán a kertből eltűntek a lótetűk, gyérültek a csigák és a hernyók, egerekből macskáimnak mutatóba sem maradt. Kertünk védelmére érdemes – az egyébként védett – süncsaládokat becsalogatni gallyakból, fából összerakott kupacokból vagy üreget képező kőrakásokból kialakított albérleti szobával és friss ivóvíz állandó biztosításával. Az éti csigák káros tevékenységük ellenére védettek és irtásuk tilos, még szerencse, hogy a sünikék ezt nem tudják és nem büntethetők.

 

Egy süncsalád megszabadítja kertünket a kártevők nagy részétől

 

Szupergyors herpeszölő szer

A nyári időszakban összeszedett vírus okozta herpeszes megbetegedés nem csupán a száj környékén vagy a körömágyon okozhat fájdalmas hólyagokat, gyakran előfordul a nemi szervek körül is. A herpeszvírus a felnőtt lakosság 70 százalékában kimutatható, egyeseknél havi rendszerességgel újból és újból megjelenik. A herpesz állandó visszatéréséért okolható a meggyengült immunrendszer, az egyoldalú táplálkozás és a mértéktelen napozás is. A fájdalmas, viszkető hólyagok kezeletlenül vagy a recept nélkül is kapható szerekkel 8-10 nap alatt és hegesedéssel gyógyulnak. Ha a hólyagok megjelenését jelző bizsergő-viszkető érzés jelentkezésekor azonnal beveszünk egy kávéskanál BÍBOR KASVIRÁG-tinktúrát, továbbá 2 óránként 10-10 cseppet, a herpesz visszahúzódik és nem képez fájdalmas hólyagokat. A vírusölő tinktúrát külsőleg is alkalmazzuk: a herpeszes testrészt óránként beecseteljük. Erős hatású bíborkasvirág-cseppeket saját magunk készíthetünk kora tavasszal vagy ősszel felszedett gyökerekből alkoholos áztatással. A „csodaszert” utazáshoz, kiránduláshoz is vigyük magunkkal, sebek és csípések ellen is hatásos. A virágüzletekben kapható rokon Rudbeckia fajok gyógyításra nem alkalmasak.

 

A gyógykenőcs alkalmazása előtt alaposan tisztítsuk le lábunkat

 

Lábkenőcs házilag

A nyári hőségben használt nyitott lábbelik sokunknál bőrszárazságot, bőrkeményedést, sarokrepedezést okoznak, melyek különösen a cukorbetegeknél nehezen gyógyulnak. 10 dkg sertészsírban főzzünk pár percig körömvirágot, cickafarkot és orbáncfüvet, ha kihűlt, szűrjük tégelybe. Természetes tartósítószerként és egyben illatosítóként tegyünk hozzá pár csepp rozmaringolajat. Éjszakára kenjük be a lábunkat és húzzunk rá vékony pamutzoknit.

M.A.
XIII. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.