Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. április

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


A virágfűszerek gyógyhatásukkal és látványukkal együtt hasznosak
 
 

Virágfűszerek a tányérban

Rengeteg virág ehető, ízesíthetünk és díszíthetünk velük salátákat, fűszervajat, sajttálat, leveseket, főtt tésztát, tortákat, édességeket.

 

Csak a saját kertünkben vegyszermentesen termesztett virágok ehetőek, a virágüzletben, piacon vásárolhatók étkezésre alkalmatlanok. Ehető és díszítő virágok, melyeket minden évben tavaszi magvetéssel termeszthetünk: bársonyvirág, körömvirág, napraforgó, sarkantyúka, tökvirág stb. Ehető évelő virágok: bazsalikom, bíbor kasvirág, cickafarkfű, indiáncsalán, levendula, ligetszépe, medvehagyma, orbáncfű, oregánó, orvosi ziliz, szent bazsalikom, zsálya, galagonya, kökény, ibolya, rózsa, krizantém stb. A virágokat kinyílt állapotban szedjük, a portokot és a porzószálat távolítsuk el. Zacskóban hűtőbe téve 1 hétig is eláll. Intenzív ízük miatt a virágokat kis mennyiségben használjuk, pollenallergiásoknak nem ajánlott.

 

A tavasz ajándéka az univerzális gyógyhatású medvehagymaAz eltűntnek hitt medvehagyma

Már alig van kiskert, ahol még nem vonták termesztésbe a "természet csodájának" is nevezett, kiemelkedő gyógyhatású medvehagymát. Amikor nyár elején beérett magját elhullajtja és nyomtalanul eltűnik a föld felszínéről, sokan azt hiszik, hogy kipusztult, pedig csak a talajban várja a következő tavasz ébredését. Az egyik leghatásosabb vérnyomás- és koleszterincsökkentő, érerősítő, méregtelenítő és stresszoldó. Vese- és hólyagtisztító, antibakteriális hatása gyomor- és szájüregi panaszok esetén is kiválóan érvényesül. Rendszeres alkalmazásával a testsúly csökkenthető, időskorúaknál javítja a memóriát. Gyógyhatása a fokhagymáénál 12-szer erősebb, enyhe fokhagymaillata 10-12 percnél nem tart tovább. Gyógynövényboltokban kaphatók szárított levelei, de a szárítás során elveszti hatóanyagai nagy részét. Virágzás előtti zsenge leveleit lehetőleg nyersen fogyasszuk salátaként, de készíthetünk belőle levest, a medvehagyma területére helyezzenek jelzőkarót, így elkerülhető, hogy a tavasszal megjelenő gazzal együtt kikapálják.

 

A sarkantyúka antibiotikumos virágai és levelei vese- és hólyagpanaszok
ellen ajánlottak

 

Szennyezés és pazarlás

Nincs bosszantóbb, amikor a friss tavaszi zápor és a fűszerkert illatát a szomszéd füstöléssel zavarja meg. Ráadásul értékes anyagokat éget el, ahelyett, hogy komposztálva visszajuttatná a természet körforgásába. Komposztálót házilag is készíthetünk deszkából, melybe rétegezve tesszük az ősszel lehullott lombot, fűkaszálékot, ágnyesedéket aprítva, gyümölcs- és zöldséghéjat, tojáshéjat, kávézaccot, egy-egy réteg földet. Mindannyiunk érdeke a tiszta és egészséges környezet fenntartása, ehhez több felvilágosítás, példamutatás és sajnos még egy kis idő szükséges.

M. A.
XIV. évfolyam 4. szám

Címkék: gyógynövény, medvehagyma

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.