Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. december

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek

 


A bájos kékcinege sok hasznot hajt a kertben

 

Nyitnikék

Szívmelengető látvány, amikor a piciny fekete sapkás széncinegét vagy az égszínkék fejtetejű kékcinegét látjuk kapaszkodni az ablakrácson vagy tornázni a hajlékony ágvégeken. Ezek a kedves kis énekesmadarak nevüket vékony cincogó hangjukról kapták, télen csak egy-két tagú füttyöt hallatnak, de kora tavaszszal már felcsendül a jól ismert ének, melyet Szabó Lőrinc így fordított le: „nyitnikék". A cinegék által elfogyasztott rovarok, lárvák egy-egy idényben több kilót tesznek ki, jelentős hasznot hajtva a zöldség-, gyümölcs-, fűszer- és gyógynövénykertben. Télen rovartáplálék hiányában beérik magvakkal is, de ebben segíthetünk nekik madáretetők készítésével. A legegyszerűbb madáretető, ha olajos magvakból faggyúval gombócot formálunk és a faágakra vagy az erkélyre kiakasztjuk.

 

Gleditsia (lepényfa)

 

A fenyőfa elődjei

A karácsony ma már elképzelhetetlen zöldellő, illatos fenyőfa nélkül, régen Borbála napján különböző díszcserjékből ágakat vágtak, és vázába helyezve karácsonyig kivirágoztatták. A fenyőfadíszítés szokásainak elterjedése előtt egy érdekes növényt alkalmaztak, a gleditsiát (lepényfa), melynek 15-20 cm-es tüskéire diót és almát szúrtak, ez volt a régi karácsonyfa. A gleditsia termését a kínai orvoslás a mai napig alkalmazza köhögéscsillapításra, duzzanatok kezelésére és szorulás ellen. A fenyőfadíszítés mellett érdemes a faágak kivirágoztatásával foglalkozni, az aranyvessző aranyló sárga vagy a japánbirs piros virágai igen barátságossá varázsolják a karácsonyi asztalt.

 

 

Iszákos angolok

Angliában komoly társadalmi probléma, hogy túl sokat isznak a szigetország lakói. Ez nem új keletű gond, a történészek szerint a britek már korábban is szívesen néztek a pohár fenekére. A 16-17. században az ivászat a korona és az uralkodó iránti hűség egyik jelképévé vált, aki visszautasított egy pohár italt, azt királyellenesnek kiáltották ki. Ez a hagyomány Angliában a mai napig erősen él, aki nem iszik sokat és kitartóan, azt nem tartják teljes értékű, komoly embernek.

 

A tél fotója

A dércsípte, narancssárga homoktövisbogyók derűs színfoltot hoznak a téli szürkeségbe, és a madaraknak is segítenek a hideg tél átvészelésében.

Makai Anna
XIV. évfolyam 12. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.