Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. február

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Az orvosi zsálya virágai vonzzák a méheket

 

Memóriajavító zsálya

Már a rómaiak is nagyra becsülték az orvosi zsályát, neve latinul "salvare", ami annyit jelent, hogy meggyógyítani, megmenteni. Ma már kissé mellőzött gyógy- és fűszernövény, régen minden kertben termesztették. A népi gyógyászat szerint a zsályatea vagy tinktúrája meghosszabbítja az életet, segít megőrizni az emlékezőtehetséget. Forró teája száj- és torokfertőzések, köhögés, influenza ellen is bevethető. Fűszerként zsíros ételekhez adagolva segíti a zsíremésztést, gátolja a puffadást, a testsúlycsökkentő teakeverékek alkotórésze. Sajtos ételek és tészták ízesítéséhez is alkalmazható - intenzív illata és íze miatt - igen kis mennyiségben. Bársonyosan puha levelei egyedülálló illatot árasztanak, kertben több évig is egy helyen tartható, csupán rendszeres vágást igényel. Március elején ültetve már júniustól szedhetjük leveleit. Balkonládában és cserépben is nevelhetjük.

 

A fekete retek házilag is könnyen termeszthető

 

Epekő és vesekő elleni házi szer

Ilyenkor télen minden piacon kapható a fekete retek, melynek nedve igen hatásos baktérium- és gombaölő; epeproblémák, epekő ellen javasolható. Ősi házi szere a náthának, az orr- és melléküreg- gyulladásnak és a köhögésnek. Epebántalmak, epekő (és vesekő) ellen jól bevált módszer a mézes feketeretek-lé: a fekete retek belsejét kivájva a retek belsejébe mézet öntünk és pár óráig állni hagyjuk. (Cukorbetegeknek méz helyett jázminpakóca-levélből készített darálék ajánlott.) A mézes reteklevet pohárba öntjük, naponta 2 óránként 1-2 kanálnyit fogyasztunk belőle. A kivájt belső részből reszeléket készítünk, citrommal, olívaolajjal ízesítve. Ha ezt salátaként rendszeresen fogyasztjuk, a káros gombák elszaporodását is elkerülhetjük. Gyomor- és bélgyulladás esetén nem ajánlott, ebben az esetben inkább bojtorjános, orbáncfüves készítményeket fogyasszunk, Rubia cseppek mellett.

 

Fertőtlenítő rózsavizet vegyszermentes szirmokból készíthetünk

 

Csóktörvény

A szerelmeskedés régen sok amerikai törvényhozót ihletett furcsa és ostobának tűnő törvények megalkotására, melyeket egy német író összegyűjtött és kiadásra került, nálunk sajnos még nem kapható. A kaliforniai Riverside városában a mai napig törvények szabályozzák a szerelmesek csókolózását is, az udvarló csak steril csókot nyomhat kedvese ajkára, ezért csók előtt a száját rózsavízzel fertőtleníteni kell. A törvény értelmetlennek és betarthatatlannak tűnik, de kétségtelen, hogy betartása esetén csökken a fertőzésveszély.

M. A.
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.