Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2008. január

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Ünnepek utáni méregtelenítés

A hosszú ünnepek alatti túlzott mértékű evés-ivás után jól tesszük, ha megtámogatjuk legfontosabb méregtelenítő szervünk: a máj munkáját. Ennek több módszere ismeretes, legegyszerűbb a méregtelenítő teakeverék vagy gyógyfüves cseppek alkalmazása. Méregtelenítő teakeveréket apróbojtorján, aranyvessző, borsmenta, ezerjófű, fecskefű, füstikefű és nyírfalevél keverékéből készíthetünk: 1 l forrásban lévő vízhez 1 evőkanálnyi keveréket teszünk, 20 perc állás után leszűrjük, egész napra elosztva legalább 6 hétig fogyasztjuk. A teázás jó kiegészítője koleszterincsökkentésre, valamint a felszedett kilók leadására a medvehagymacseppek fogyasztása, naponta 3x20-30 csepp ajánlott. Aki nem szeret teafőzéssel bíbelődni és nem szereti az alkoholos cseppeket sem, készíthet máriatövismagból darálékot és (ha nem cukorbeteg) keverheti mézbe. Napi 3x1 evőkanál mézes máriatövis legalább 3 hónapig alkalmazva megszünteti az epepanaszokat, regenerálja a májat. A legkényelmesebb megoldás, ha a porított máriatövismagot 00-s kapszulába tesszük és naponta 2x1 kapszulát lenyelünk. A magokból nem érdemes teát főzni, mert fő hatóanyaga, a szilimarin vízben nem oldódik.

A máriatövis a leghatásosabb méregtelenítő, gombamérgezésnél is kivonatait alkalmazzák 

 

Dió

Sztaniolba csomagolva nem csupán a karácsonyfa dísze, nem csak a bejgli finom alkotórésze és nem csak értékes bútorfa, gyógyszer is egyben. A-, B1-, B2-, B6-vitamin mellett C- és E-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz, egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma kiemelkedő. Kísérletek szerint már napi 5 dkg dió fogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Leveleinek régebben legalább akkora mágikus erőt és gyógyhatást tulajdonítottak, mint fájának és termésének. A levelek főzete külsőleg ekcéma, bőrgenynyesedés, gombás fertőzések ellen hatásos; belsőleg hasmenés ellen, vértisztítóként használható. A zöld dió terméséből alkoholos áztatással és cukorszirup helyett a természetes Stevia rebandiana édesítőszerként való alkalmazásával igen finom és egészséges likőrt készíthetünk.

 

A dió salátában is kiváló hatású 

 

Téli albérlőink

Van valami szívmelegítő abban, ahogy a piciny madárkák megkapaszkodnak az ablak rácsában védelmet, ételt kérve. A fagyok és a hóesés után segítenünk kell az itthon maradó kis tollasoknak, hogy tavasszal élvezhessük gyönyörűséges csivitelésüket. Az etetéshez legjobb a kiszórt napraforgómag, félbevágott dió, ezt a legtöbb madárfaj (fenyőpinty, meggyvágó, szajkó, széncinege stb.) szereti. Ha leesik a hó, készítsünk madárkalácsot: olvasztott marhafaggyúba keverjünk napraforgót, tört dióbelet, mogyorót és az ebből készített gombócot akasszuk az ágakra vagy tegyük ki a madáretetőbe. Ne adjunk a madaraknak füstölt, sózott szalonnát és kenyeret sem.

 

Áttelelő madaraink a téli ellátást többszörösen meghálálják a kártevők irtásával

M. A.
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2018. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.