Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. június

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Egzotikus külsejű illatos indiáncsalán

 

Gyógyító virágékszerek

A harmonikus kertek igazi szépségét a zöld növények különböző árnyalatai mellett a színes virágágyások adják. A virágok a kert ékszerei, de csak akkor mutatnak, ha legalább 1 négyzetméteres területen viríthatnak, kisebb ágyás elveszik a kertben. Kevés növényismerettel rendelkezők számára a magyar származású növények vagy vetőmagok vásárlása ajánlott, ha olyan növényt választunk, amelyik páradús helyről származik, az egyre melegedő és szárazabbá váló magyar klímájú földbe ültetve csalódást okozhat. Aki nem akar évről évre bíbelődni a magvetéssel, olyan növényeket ültessen, melyek elhullajtott magvaikkal elvetik magukat vagy tőről szaporodnak. Festői szépségű színes ágyásokat alakíthatunk ki a következő hasznos gyógyfüvekből: a körömvirág, a ligetszépe, a fillérfű csoportosan ültetve gyönyörű napsárga virágágyást ad; égszínkék színeivel örvendeztet meg a borágó, a zsálya és a veronika, égő vörös ágyást pipacs ültetésével érhetünk el. Hófehér foltot képez a fehér árvacsalán, a cickafark, a medvehagyma és az őszi margitvirág; lila színekben pompázik a bíbor kasvirág, az illatos gólyaorr, az indiáncsalán, a muskotályzsálya és az oregánó ágyása.

 

A ligetszépe nem csak este nyílik, jó időben napközben is pompázik

 

Zöld időjósok a kertben

Az időjárás alakulása a különböző reumás vagy keringési betegségben szenvedők közérzetére is hatással van. Ha értjük a "zöld időjósok" nyelvét, segítségünkre lehetnek, hogy felkészülhessünk az esőre, viharra, hideg- vagy melegfrontra. Napsütéses szép időben a virágok teljesen kinyílnak, a vihar közeledtére szirmaikat összecsukják, védve magukat a súlyos esőcseppek kártételétől. Kiváló időjós a katángkóró, a körömvirág, a gyermekláncfű, a ligetszépe, a madársóska és a rózsák egy része. A levegő páratartalmának megnövekedésekor a nektártermelés intenzitása is megnövekszik, ezért ha a virágok körül több méhecske nyüzsög a megszokottnál, az is az eső közeledtét jelzi. A növények ugyancsak rövid távú időjárás-jelentéssel szolgálnak, de ha figyelünk rájuk, időben bevihetjük a száradó ruhát és becsukhatjuk az ablakokat.

 

Madársaláta – Ásványianyag- és magas vitamintartalmú növény, kertben jól termeszthető

 

Madársaláta fűszeres öntettel

30-40 dkg madársalátának (más néven salátagalambbegy) a gyökereit eltávolítjuk, leveleit leöblítjük és lecsepegtetjük. Az öntethez friss metélőhagymát, kaprot, petrezselymet, zsázsát és turbolyát aprítunk, citromlével, sóval, borssal ízesítjük, 1-2 evőkanál olajjal vagy kefirrel meglocsoljuk.

 

Az öntetet a madársalátára öntjük és kíméletesen összekeverjük, gazdagíthatjuk szezám vagy napraforgómaggal megszórva. A madársaláta a középkor óta salátanövényként fogyasztott vitamin- és ásványianyagdús növény, kiskertben is jól termeszthető. Főleg vérszegényeknek, lábadozóknak ajánlott: 10 dkg madársaláta vastartalma 22 mg, jócskán fedezi az ajánlott napi vasmennyiséget.

M. A.
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.