Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. május

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Illatos borjúpázsit (Anthoxantum odoratum)

Réteken, napfényes erdőkben vadon termő fűcsomóhoz hasonlító illatos évelő növény, mely a szénapolyvafürdők elengedhetetlen és legértékesebb alkotórésze. A szénapolyvából készített meleg fürdő vagy borogatás a bőrön keresztül serkenti az anyagcserét, a vérkeringést, kiváló salaktalanító. Fájdalomcsökkentő, izomlazító hatása miatt főleg reumásoknak, köszvényeseknek ajánlott, de bőrbetegségekre is használható.

 

Illatos borjúpázsit, a leghasznosabb fűféle

 

A frissen kaszált széna jellegzetes illatát a borjúpázsit kumarinillata adja, szárított levélcsokra a hálószobát és a fehérneműs szekrényt kellemes illattal tölti meg. Bólé készítéséhez jól helyettesíti a szagos mügét. Gyorsan terjed és olyan helyeken is megmarad, ahol fű nem terem, gyökérzete megakadályozza a talajeróziót. Rendszeres nyírással illatos pázsit nevelhető belőle, de szénanáthásoknak nem ajánlott házi termesztése.

 

Szamócaízű szamóca

A műtrágyáktól felfúvódott nagyságú eper tálaláskor sokszor csalódást okoz csekély beltartalma és vízíze miatt. Valódi édes eperíze csak az erdei szamócának van, emellett gyógyhatással, magas C-vitamin-tartalommal és értékes ásványi anyagokkal rendelkezik. Az igazi szamóca fogyasztása jót tesz a cukor-, vese- és májbetegeknek, vérszegényeknek, köszvényben és reumában szenvedőknek. Levelei is gyógyhatásúak, a szárított illatos levelekből készített tea lázcsillapító, nyugtató hatással bír, gyermekek is szívesen fogyasztják. Összehúzó hatásánál fogva sebek, torokgyulladás kezelésére is használhatjuk, szülés után kismamáknak segít a méh és a hüvely erősítésében. Borogatásként a zsíros bőr kezelésére alkalmas. A szamóca igen értékes és ízletes vadon termő gyümölcs, egy kiadós erdei séta során kosárba gyűjthetjük, de házikertben is jól termeszthető. Megfelelő helyre telepítve kis helyen is gyorsan szaporodik.

 

Az erdei szamóca a természet ajándéka, ingyenes vitaminforrás

 

Az üvegtisztító gyógynövény

Majdnem minden kertben megtalálható, kiirthatatlan gyomnak tartott évelő növény a Falgyom (Parietaria off.), mely a falrepedésekből is kinő. Kevesen ismerik gyógyhatásait, pedig régen reumás panaszok, húgyúti fertőzések, vese- és epekő ellen alkalmazták. A gyógyszeripar ma is használja vizelethajtó gyógyszerek gyártásához. Értékes ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, ként, valamint összehúzó anyagokat tartalmaz, föld feletti része virágzás előtt ehető, a leveseknek, főzelékeknek szép zöld színt ad. Másik népies neve, az "üvegtisztító fű" onnan ered, hogy régen üvegek, poharak tisztítására is használták.

Makai Anna
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.