Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. március

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A tavasz biokozmetikája

Sok kozmetikumot ellátnak a "bio" jelzővel, csak azok a termékek nevezhetők annak, melyek kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak. A fák, virágok, gyógyfüvek kivonataiból készített gyógykozmetikumok házilag is olcsón elkészíthetők: 3 evőkanál porított lepkeszeget annyi rózsavízzel keverünk össze, hogy kenhető masszát kapjunk, arcunkra és nyakunkra felkenjük, száradás után lemossuk. Száraz bőr esetén a lepkeszegmasszába egy evőkanál orbáncfű- vagy rózsaolajat keverünk. Külsőleg alkalmazott 1 hetes lepkeszegkúra kiváló bőrlágyító, eltűnnek a piros foltok, duzzanatok, pattanások, a bőr bársonyossá, feszessé válik. Kiegészítőként éjszakára alkalmazzunk bíbor kasvirágot és körömvirágot tartalmazó hidratálókrémet, így biztosíthatjuk a ránctalanító és bőrfiatalító hatást 50 év felett is.

 

A fiatalos bőr titka a virágkivonatok, gyógynövények alkalmazása. A görögszéna (lepkeszeg) magja külsőleg és belsőleg is használható

 

Fűnyugágy a balkonon

Amerikai környezetvédők találmánya az erkélyen alkalmazható, természetes anyagokból készített gyeptéglával borított fűnyugágy. Aki a betonrengetegben él, nincs telke de szeretne egy kis természetet az otthonába varázsolni, vásárolhat készen vagy készíthet ilyen fűnyugágyat, melyen a nyári kánikulában majd a hűs zöldben érezheti magát. A zöld gyeptéglákkal kirakott régi, kopott nyugágyak is csinosabban mutatnak, az időnkénti vizes permetezés a levegőt is frissebbé teszi és jót tesz a fűágy körül kialakított színes és illatos virágözönnek is.

 

A fűnyugágy házilag is elkészíthető gyeptéglákból, mely szaküzletekben megvásárolható

 

 

Csak le kell hajolni értük

Tavasszal, a természet megújhodása idején szükséges testünket és lelkünket is megújítani, a tél folyamán felhalmozódott méreganyagoktól és súlyfeleslegtől megszabadítani. A salaktalanítás a kertünkben vagy a természetben termő friss gyógyfüvekkel is elérhető, csupán le kell hajolni értük. Tavasszal sorban nyílnak ki azok a gyógynövények, melyek sikerrel alkalmazhatók a fölösleges méreganyagok eltávolítására és a súlyfölösleg megszüntetésére.

 

A cickafarkfű virágos hajtásait használjuk

 

A legjobb méregtelenítő növények: csalánlevél, borsmenta, cickafarkfű, gyermekláncfű, diólevél, százszorszép, medvehagyma. A súlyfelesleg leadására leggyorsabb zsírfaló növények: pitypanglevél, medvehagyma, kakukkfű, zsálya, snidling, tatárhagyma, évelő hagyma, évelő fokhagyma, nyírfalevél. A frissen szedett zsenge gyógyfüvekből készíthetünk olívaolajjal, citromlével ízesített salátát vagy préslevet, melyet narancs-, alma-, sárgarépa- vagy céklalébe keverve fogyaszthatunk.

M. A.
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: gyógynövény receptek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.