Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. november

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A legfinomabb illatú parfümöt a damaszkuszi rózsaszirmokból készíthetjük

 

Gyógyfüves parfüm karácsonyra

Illatos gyógynövényekből, alkohol és víz hozzáadásával bárki elkészítheti ízlésének megfelelő parfümjét. Attól függően, hogy milyen illatot szeretünk, választhatunk levendulát, rózsaszirmot, rozmaringot, mentát, kakukkfüvet, citromfüvet, illatos macskamentát, indiáncsalánt, istenfát stb. A vegyszermentes gyógyfüveket felaprítva zárható edénybe tesszük, gyógyszertári tiszta alkohol és rózsavíz keverékével felöntjük. 2-3 hétig érleljük, mindennap összerázzuk.

 

Ha az illatát már kellemesnek találjuk, leszűrve parfümösüvegbe töltjük, hűvös helyen tároljuk. Használhatjuk arcpermetként, kölnivízként, fertőtlenítőszerként vagy fürdővízbe öntve. Asztmásoknak, légúti panaszokkal küszködőknek javasolt a kakukkfű, zsálya használata, stresszoldónak kiváló a levendula, rózsaszirom, citromfű vagy illatos macskamenta alkalmazása. Családtagjainknak, gyógynövénybarátainknak karácsonyra igazi örömöt szerezhetünk, ha a parfümösüveget szépen feldíszítve a fa alá tesszük.

 

 

A pilisi len és a magyar kökörcsin 2007-ben megjelent bélyegen

 

Gyógynövények bélyegen

A postabélyeg napjainkban szerény reklámhordozónak számít, de a gyűjtők örömére érdemes lenne több gyógynövényt ábrázoló bélyeget megjelentetni. Hazánkban egy 1961-es bélyegsorozatban a fekete mályva szerepelt, a volt Jugoszlávia postabélyege a gyapjas gyűszűvirág volt, a Panax ginzeng Dél-Korea egyszerű kiállítású postabélyegén látható. A vadrózsa bemutatására egy NDK-s bélyeg szolgált, a 2005-ös magyar bélyegen a közönséges boróka szerepelt. 2007-ben jelent meg nálunk két védett növényt, a pilisi lent és a magyar kökörcsint ábrázoló szép kivitelű bélyeg. Jó lenne, ha a gyógynövénykedvelők és a postabélyeggyűjtők részére egyre több bélyeget adnának ki, melyek nem csupán védett és házilag nem alkalmazható növényeket ábrázolnának, hanem bemutatnák a napjainkban használatos termesztett növényeket is. 

 

 

A levendula sokféleképpen felhasználható

 

Szépség és egészség lilában

A levendulát általában csak szekrényillatosítóként és molyűzőként használják, pedig gyógyhatásai jótékony hatással vannak testünkre és lelkünkre egyaránt. Illata nyugtatólag hat idegrendszerünkre, csökkenti a szorongást, elűzi az álmatlanságot és a depressziót. Bőrápolóként is kiváló, gyógyítja a gyulladt, pattanásos bőrt, gátolja a bőrfertőzésekért felelős baktériumok szaporodását, ápolja, illatosítja és selymessé teszi a bőrt.

M. A.
XIV. évfolyam 11. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.