Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. október

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Az örökzöld mahónia pikkelysömör-ellenes vegyületet tartalmaz

 

Túlélő örökzöldek

Legtöbb hazai fánk, cserjénk lombja lassan az ősz martaléka lesz és lábunk alatt zizeg majd avarként, míg a fenyvesek, borókák és tuják még a legdermesztőbb télen is zöld színükkel hivalkodnak. Az örökzöldek saját maguk segítik elő túlélésüket, évmilliók során alkalmazkodtak a hideg és száraz idő viszontagságaihoz. A fenyőket lefelé álló ágaik segítik abban, hogy megszabaduljanak a töréseket okozó hótömegtől, leveleik felülete is kisebb a lomblevelűeknél, így kevesebb vizet vesztenek. Hazai növényvilágunkban az örökzöldek között a tűlevelűek vannak többségben, néhány lomblevelű fajnak sikerült szintén alkalmazkodni az évszakok váltakozásához. Ilyen például a szúrós levelű sóskaborbolya, a magyal, a mahónia vagy a szúrós csodabogyó. Kertünkben termesztett télálló rozmaringunkat és levendulánkat úgy védhetjük meg a kiszáradástól, hogy a tövét avarral, fenyőgallyal takarjuk és fagymentes időben alaposan meglocsoljuk. Fagypont alatt ugyanis a növény nem tud elegendő vizet felvenni a jeges talajból, olyan helyzetbe kerül, mintha aszály sújtaná. 

 

 

A csicsóka virágja és gumója

 

Ültessünk csicsókát

Termesztéséhez semmilyen szaktudás nem szükséges, az elültetésén és az őszi felszedésén kívül más kezelést nem igénylő szárazságtűrő növény. Díszítő hatású 2 méteres szárain ülő sárga virágjai miatt térelválasztóként vagy árnyékolóként is alkalmazhatjuk. Legfőbb hatóanyaga az inulin, melynek hasznosulására a szervezet nem veszi igénybe az inzulinos lebontási folyamatot, ezért főleg cukorbetegeknek ajánlott. Emellett sok vasat, szilíciumot, kalciumot és szelént tartalmaz, a szelénhiány okozhat érelmeszesedést, magas vérnyomást, immunrendszer- gyengülést, esetleg daganatos betegséget. Férfiaknak különösen nagy szükségük van a szelénpótlásra, mert a szelén az ondóval együtt ürül a szervezetből. Dohányzóknak is több vitaminra, nyomelemekre és szelénpótlásra van szükségük. A szelénbevitel fokozza az alkohol lebontását, segít az alkoholistáknak az iváskényszer leküzdésében. A kellemesen édes gumókat sokféleképpen hasznosíthatjuk, fogyaszthatjuk nyersen, főzve, sütve, kirántva vagy savanyítva. Legfinomabb ragunak készítve vagy ropogós csipsnek kisütve.

 

 

A szívbarát galagonya termése

 

"Szívgyógyszer" házilag

A galagonya terméséből előállított szerek a hagyományos orvoslás által is elismert gyógyszernek számítanak szív- és érrendszeri panaszok esetén. Csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést, helyreállítja a rendetlenkedő, gyors szívverést. Egy jótékony hatású őszi időséta során begyűjtött bogyókból készítsünk szívvédő alkoholos kivonatot: 2 rész szárított termést 4 rész alkohollal 3 hétig érlelünk, majd leszűrjük, napi adagja 3x20 csepp, társíthatjuk macskagyökérrel, szúrós gyöngyajakkal. Igénytelensége miatt a galagonyabokor házikertben is termeszthető, a bokron hagyott termések gazdag táplálékforrást jelentenek a kertünkben szorgoskodó hasznos madárkáinknak.

Makai Anna
XIV. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.