Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. szeptember

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


A vadmurok könnyen felismerhető középső bíborszínű virágjáról

 

 

A fáraók gyógyszertára

Sokáig úgy tartották, hogy elsőként az ókori görögök fejlesztették tudományos színvonalára az orvoslást, de egy angol kutató nemrégiben egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy az ókori Egyiptomban már sokkal korábban jóval fejlettebb volt az orvoslás, mint azt gondolták.

 

Nehéz dolguk volt a nyelvészeknek, hisz a papirusztekercsekre írt ősi egyiptomi receptek precízen felsorolják az orvosságok minden alkotóelemét, elkészítési és alkalmazási módját, a szükséges dózisokat és a várható mellékhatásokat is. A régi egyiptomiak a terhesség fennállását úgy állapították meg, hogy a vizsgálandó nőt bizonyos ideig egy bizonyos növényre vizeltették, a növény gyorsabb növekedéséből állapították meg a terhességet. Azóta kísérletesen is igazolt a terhességi hormonok növényfejlesztő hatása.

 

A rozmaringból tea, bor, arcápoló szer, olaj és ecet is készíthető

 

Rafinált répa

Az ernyősvirágzatú növények erdei gyűjtése csak szakembereknek ajánlott, sok mérgező növényt tévesztettek már össze ehető rokonaikkal, például petrezselyemmel, répával, turbolyával stb., a hasonlóság miatti tévesztés számos tragédiát is okozott. A sárgarépa vadon élő alakjának, a vadmuroknak a felismerését megkönnyíti, hogy fehér virágzataiban középen egy rendszerint sötétebb virágzat található, mely valószínűleg rovart utánoz. A megporzást végző rovarok ugyanis szívesebben szállnak olyan virágzatra, melyről azt hiszik, hogy azon más társuk is lakmározik. A vadmurok leveleiből vizelethajtó teát főzhetünk, gyökerei és magvai vérnyomáscsökkentő hatásúak és másnaposság ellen használhatóak.

 

Őszi teendők

Még rengeteg virág nyílik, zöldellnek a lombok is, de a levegőben már ott lappang a közelgő ősz üzenete. A gyógynövényeket és az aromás fűszernövényeket időben szedjük le, esőmentes, napsütötte napok után, amikor már felszáradt a harmat. Az illatos mediterrán fűszernövényeket kötözzük csokorba és fejjel lefelé akasszuk szellős, árnyékos helyre.

 

Olajban vagy ecetben áztatott fűszerek télen a nyári ízeket idézik

 

Levendulából, illatos rózsasziromból, rozmaringlevélből vagy zsályalevélből készítsünk vizes-alkoholos kivonatot, melyet párunk "after shave"-ként borotválkozás utáni fertőtlenítésre és illatosítóként használhat. A maradék növényekből készítsünk fűszerecetet vagy fűszerolajat télire húsok, saláták ízesítésére.

M. A.
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.