Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2009. április

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


A medvehagyma minden kertben termeszthető

 

Ha április, akkor medvehagyma

Zsenge levelei most növekednek, már fogyasztható salátának készítve, levesbe, főzelékbe aprítva vagy vajas kenyérre szórva. A gyógynövények között kiemelkedő gyógyhatásokkal rendelkezik: vérnyomás- és koleszterincsökkentő, értágító, érelmeszesedés- és vérrögképzést gátló, baktérium- és vírusölő, immunrendszer-erősítő, rendszeres fogyasztásával komoly testsúlycsökkenés érhető el. Amíg csak 1-2 hagymánk van, kevés levelet szedjünk, hagyjuk virágozni, így elhullatva magjait 1-2 év múlva saját kis medvehagymaerdőnk lesz. Akkor már nem csak leveleit, de a sokkal értékesebb hagymáját is fogyaszthatjuk. Télire fagyasztással, de még jobb, ha tinktúrakészítéssel tartósítjuk, az üzletben kapható szárított leveleknek igen csekély a gyógyhatásuk.

 

A jól fejlett palántákat fagyok után kiültethetjük a kertbe

 

Azonnali teendők kertbarátoknak

A kert új életének megtervezése, tevőleges megalapozása halaszthatatlan teendőink sorába tartozik. A nem génmanipulált vetőmagokat megbízható helyről vásároljuk, ügyeljünk arra, hogy kellő időben, kellő mélységbe, jól előkészített gyommentes talajba kerüljenek. Kelésig a vetést állandóan nyirkosan kell tartani, lazítani és gyomlálni, ne feledkezzünk meg a jelzőkaró kihelyezéséről sem. A gyógynövények vetőmagról való házi termesztése igen sok örömöt és sikerélményt adhat, de némi tapasztalatot kíván. Gyakorlott kertészek tudják, hogy nem minden esetben kívánatos a friss vetőmag, néhány növény esetében az 5-6 éves magokból sikeresebb a kelés, ilyen például a petrezselyem, az orvosi ziliz stb. Kedvező időjárási viszonyok esetén már szabad földbe vethető a zöldborsó, a hagymafélék és a körömvirág. Fűtött helyiségben vethetünk paradicsom-, paprika- és fűszernövénymagokat, melyeket megerősödött palántaként a fagyok elmúltával kiültethetünk a kertbe. A bevásárlóközpontokban kapható cserepes fűszernövényeket csak egyszeri használatra termesztették, edzetlenek és rövid ideig élnek. Ha a kertben szeretnénk a gyógy- és fűszernövényeket gyorsan elszaporítani, célszerű edzett és vegyszermentes gyógynövénytöveket ültetni, melyek magról és tőről is egyaránt gyorsan szaporítják magukat.

 

Az avokádó gyümölcshúsa ekcéma ellen is használható

 

Avokádó kívül-belül

Telítetlen zsírsavakban, A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag gyümölcs, emellett foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot és vasat tartalmaz. Húsából fokhagymával, citrommal és sóval kenyérre kenni való krémet készíthetünk, mely jótékony hatással van az ízületi fájdalmakra. Magas A- és E-vitamin-tartalma miatt külsőleg ekcéma kezelésére alkalmas.

M. A.
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: analízis, grafológia, gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.