Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2009. augusztus

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


A rózsaecet felfrissíti a fáradt lábat

 

A virágkirálynő

Már az ókorban is különféle betegségek gyógyítására használták a "szív virágát", Vénusz istennő növényét, azaz a rózsát.

 

Kevés olyan növény létezik, mely szépsége mellett gyógyít, szépít, regenerálja a testet, lelket egyaránt. Illatos szirmaiból készíthető rózsavíz, rózsaecet, rózsaolaj, rózsatinktúra; gyermekeknek rózsaméz vagy rózsaszirup. A rózsakészítmények gyógyászati, kozmetikai és konyhaművészeti célokra használhatók, fertőtlenítő, nyugtató, egyben frissítő és fiatalító hatásúak. A rózsavíz felfrissíti a fáradt bőrt és a szemet, a rózsaecet alhasi panaszok ellen, fáradt láb borogatására alkalmas. A rózsaolaj illata elűzi rosszkedvünket, oldja a stresszt, hámosító hatása miatt kitűnő sebgyógyító. Kedvenc rózsánkat házilag is szaporíthatjuk: egy 10 cm-es hajlékony rózsaág két alsó levelét távolítsuk el, és szúrjuk 3 cm mélyre homokos földdel teli virágcserépbe. Az őszig meggyökeresedett rózsapalántát fagymentes helyen teleltessük, majd tavasszal kiültethetjük a kertbe.

 

A farkasalmát csak külsőleg, borogatószerként használjuk 

 

Növényi cselek

Hazánkban gyakran előforduló évelő növény a farkasalma, mely az életben maradásért csapdát állít a rovaroknak. Tölcsér alakú virágjainak belseje viasszal van bevonva, ezáltal olyan sima, hogy a leszálló rovarok megcsúsznak és beleesnek az üstszerűen kitágult lepelcső aljára, a lefelé irányuló merev szőrök pedig megakadályozzák a kimászást. Ha a rovarok egy másik farkasalmáról virágport hoztak magukkal, akkor az üst alján lévő bibét beporozzák. Ekkor a virág elhervad, megnyílnak a portokok, és a virágporral beszórják a rabságba ejtett rovarokat. Ezután a zárószőrök ellankadnak, és a beporozott rovarokat szabadon bocsátják. A farkasalma régóta gyógynövény, nehezen gyógyuló sebek, ekcéma gyógyítására alkalmas. Rákellenes, de mérgező hatóanyagai miatt belsőleg, házi szerként nem alkalmazható.

 

A levendulavirág kiváló stresszoldó

 

Családi elsősegélycseppek

A levendula illatos virágai nem csupán molyirtóként használhatók, hanem készíthetünk belőlük az egész család számára hasznos, bármikor elővehető elsősegélycseppeket is. A frissen vágott virágos hajtásokról lefosztott virágokkal lazán megtöltünk egy üveget, egészségügyi szesszel felöntjük úgy, hogy ellepje. A lezárt üveget meleg helyen tartjuk egy hónapig, majd leszűrjük. A levendulatinktúra ízületi bántalmakra, égési sebekre, rovarcsípésekre, fejfájás csökkentésére alkalmas, belsőleg az emésztés serkentésére, puffadás ellen használható.

M. A.
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.