Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2009. december

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Nem a szakács szerelmes

A népi mondás úgy tartja, ha túlsózott az étel, az azt jelenti, hogy szerelmes a szakács. A Bremerhaveni Technológiai Kutatólaboratóriumban végzett vizsgálatok azt igazolják, hogy a szerelmi mámor „sózza és savanyítja" az ízeket, ellenben az édes és a keserű íz érzése eltűnik a szerelmes ember szájából. Ha múlik a szerelem, utóíze keserédes lesz. A kutatások eredményéről beszámoló német Fokus magazin szerint ennek oka a vérben lévő szerotonin nevű boldogsághormonok viselkedése. Tehát nem a szakács sózza el az ételünket, nem ő szerelmes, hanem ha szerelmesek vagyunk, mi érezhetjük az ételt túl sósnak.

 

Ki a szerelmes?

 

Tojásrejtvényfejtés

Miután a tojásról végül is kiderült, hogy mégiscsak tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rögvest kerítettek neki egy világnapot is, október 10-ét. A rehabilitációval azt kívánják elérni, hogy minél többen fogyasszanak tojást. Igen ám, de milyet? Az ellenőrzött tojások héján elég bonyolult jelzés található, melynek minden betűjele és száma jelez valamit, de nem mindenki tudja, hogy mit. A végén látható számsor a telepet azonosítja, a HU betűkombináció magyarországi termékre utal. Az O azt jelenti, hogy biotojásról van szó. Az 1-es szám a szabadtartásos, kifutós rendszerben való tenyésztést jelzi, a 2-es az istállózott, de nem ketrecben tartott tyúkok tojását, a 3-as a ketreces tartásban tartott tyúktojást jelöli. Érdemes O jelű biotojásokat vásárolnunk, mert ezek tápértéke magasabb, és nem tartalmaznak annyi káros koleszterint.

 

 

Mit igyunk másnap?

Karácsony és szilveszter a családi, baráti együttlét, evés-ivás ünnepe is. Ilyenkor félretesszük a fogyókúrát, az absztinenciát, és egy kicsit kirúgunk a hámból. Aki soha nem iszik, csak ilyen nagyobb ünnepekkor, másnap nagyon rosszul érzi magát, akár egy pohár pezsgő után is. A háborgó gyomor, az erős szomjúságérzet és fejfájás ellen reggel készítsünk egy gyógyteát az alábbi gyógyfüvekből: nyírfalevél, bazsalikom, réti legyezőfű, borsmenta, cickafark, csukóka, rozmaring keverékéből 2 evőkanálnyit tegyünk 9 dl forrásban lévő vízbe, 1 percig kis lángon forraljuk, majd 20 perc állás után szűrjük le. A teát édesítsük 1-2 evőkanál mézzel, ami gyorsítja az alkohol lebontását. Természetesen ez nem vonatkozik a cukorbetegekre, akiknek az alkohol fogyasztása egyébként sem ajánlott.

 

A borsmentából készült hideg tea és meleg fürdő frissítőleg hat

 

A teát három részre osztva hidegen fogyasszuk, és vegyünk be mellé májregeneráló máriatövis-kapszulát. E keverék összetételét képező csukóka önmagában is alkalmas növény alkohol- vagy kábítószer-elvonó kúránál.

M. A.
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.