Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2009. február

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


A Föld érdekében

A Föld lakóinak legnagyobb gondja az élelemért, a vízért folytatott harc, az emberek egyharmada nem jut hozzá naponta az egészséges tiszta ivóvízhez. Bár Magyarország vízben jelenleg még gazdag, ha nem gazdálkodunk vele ésszerűen, előbb-utóbb nálunk is problémák lesznek.

 

• Az egyre dráguló vízdíjakból kb. 100 liter árát takaríthatjuk meg, ha kicseréltetjük a csöpögő vízcsapok tömítését.

 

• Kb. 80 literrel csökkenthetjük a család vízfogyasztását, ha kissé lejjebb eresztjük a bóját a víztartályban.

 

• 70 liter vizet spórolhatunk, ha fürdés helyett zuhanyozunk.

 

• Jelentős összeget takaríthatunk meg, ha a lehullott csapadékot dézsákban, gyűjtőedényekben felfogjuk, és növényeinket nem a drága ivóvízzel, hanem lágy esővízzel, hólével öntözzük.

 

 

Csírakert ábécé

Az üzletekben kapható zöldségek és gyümölcsök már alig tartalmaznak vitaminokat, a szervezetünknek szükséges új energiát adó növényi anyagokat házilag csíráztatott füvekből szerezhetjük be.

 

Búzacsíra: kiváló méregtelenítő, magas A- és C-vitamin-tartalmú antioxidáns, tumorgátló és fiatalító hatású.

 

Lencsecsíra: magas vastartalmú, szív- és érrendszervédő, koleszterincsökkentő hatású. Napraforgó vagy tökmagcsíra: zsírban oldódó vitaminokat, aminosavakat tartalmaz, emésztésjavító, prosztatavédő hatású.

 

Télen a csírákból nyerhetjük a legtöbb energiát

 

Retekcsíra: természetes antibiotikum, B1-, B6-, A-vitamint, káliumot, folsavat, foszfort és vasat tartalmaz, epe-, máj- és vesetisztító hatású.

 

Csíráztatáshoz csak étkezési célra forgalomba hozott magokat használjunk. A növényi csírák hűtőszekrényben 1 hétig is elállnak, 1-1 evőkanálnyi bőven fedezi napi vitamin- és ásványianyag-szükségletünket, elűzi a tavaszi fáradtságot.

 

 

Virágzó falu télen

 

 

Lengyelországban van egy piciny falu, Zalipié, ahol 80 éve minden házat, kerítést, sufnit és a fákat is színes virágmintákkal festenek ki a lakók. A kis "mézeskalács" falu ezzel bekerült az útikönyvekbe, a külföldi turisták télen-nyáron látogatják, nem kevés hasznot hozva az ott élőknek. Egy találékony polgármester, néhány ecset és némi kreativitás elég lenne egy magyar falucskának is, ahol nincs, ami megélhetést adna a lakóknak. 

M. A.
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.