Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2009. január

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


 

Vissza a középkorba

Újra hódítanak a középkori ételek, visszajött a faszénen, vaslapon vagy agyagedényben sütött húsok divatja. Régen a szárnyasokat párolták, megsütötték és párolt zöldséggel, gyümölccsel tálalták. Jelentős volt a hal, galambhús és libamáj fogyasztása, de főleg disznó- és marhahús került az asztalra, a pulykát ebben az időben még nem ismerték. A mártásokat mézzel kevert fűszerekkel készítették, minden húshoz más-más mártást fogyasztottak, melyekbe fahéjat, borsot, gyömbért, szegfűszeget használtak. A grillezett húsokat bazsalikommal, kakukkfűvel, zsályával, rozmaringgal ízesítették, úgy látszik, ma ismét felfedezték ezeket az egészséges fűszereket. A televízió gasztroreality műsoraiban visszaköszönnek ezek a régi, finom fűszeres ételek, kár, hogy anyagi helyzete miatt nem mindenki élhet elkészítésükkel.

 

Végre újból felfedeztük a zöldségek, gyümölcsök, virágok gyógyhatásait

 

Rozmaringos sütőtök

A sütőtököt leginkább csak csemegének ismerjük, gyógyító hatása kevéssé ismert. Rendszeres fogyasztása nagyon jót tesz az anyagcserezavarokkal, bél- és veseproblémákkal küszködőknek. A sütőtök önmagában ízetlen, szinte kiált a megfelelő fűszerek után. Lehet belőle csilivel ízesített sütőtöklevest készíteni, zöldsalátába keverve, sültek mellé tálalva tökéletes ízharmóniát képez ínyenceknek. A sütőtök tele van A- és E-vitaminnal, külsőleg pakolásként alkalmazva puhává, ránctalanná varázsolja a bőrt. Ha igazi csemegét akarunk készíteni, vágjunk egy kb. 2 kg-os tököt nagyobb darabokra, magházát kaparjuk ki. Kenjük be vékonyan mézzel, sózzuk és friss rozmaringlevéllel bőven szórjuk meg, majd süssük puhára. A párolt tökből liszttel, búzadarával és sütőporral (túróval és bazsalikommal ízesítve) finom vendégváró sütemény készíthető.

 

Birsalmafa és virágja

 

A tél gyümölcse

A birsalma illatos gyümölcse már az ókor óta ismert, a birsalmafát a tudás fájának tartották. Mint gyógynövény rendkívül értékes a torok-, gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladás, valamint hasmenés ellen. Szárított virágai köhögéscsillapító és nyugtató teakeverék alkotórésze lehet. Borogatásként szemgyulladás, repedezett bőr, fagyás és aranyér gyógyítására alkalmas. Termése nyersen kemény és élvezhetetlenül fanyar, de befőttként elkészítve sültekhez pikáns ízű köretként fogyaszthatjuk. Kiváló téli csemege a dióval vagy mandulával megszórt birsalmasajt, mely magában is fogyasztható vagy torták díszítésére használható. Németországban a patikákban recept nélkül kapható birstinktúra, mely vérszegénység ellen ajánlott.

M. A.
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.