Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2009. július

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


A csilipaprika zsírégető hatással is rendelkezik

 

A "legerősebb" fájdalomcsillapító

Gyomorbetegeknek az orvosok sokáig tiltották a fűszeres ételek, főleg a csípős paprika fogyasztását. Az újabb klinikai vizsgálatok szerint a csípős ízért felelős kapszaicin nevű hatóanyag csökkenti a túlzott gyomorsavtermelést, valamint a gyomorfekély kialakulásának kockázatát és súlyosságát. A rákkutatással foglalkozó szakemberek vizsgálatai is biztató eredményeket mutatnak, az erős paprika hatóanyaga bizonyos daganatok esetén pusztulásra késztetik a rákos sejteket. Emellett a kapszaicin erős fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatással rendelkezik, csökkenti az állandó fejfájást és a migrént. Kenőcsökben alkalmazva enyhíti a reumás fájdalmakat, ezáltal javítja a mozgásképességet. A rendszeres csilifogyasztás fogyókúrázóknak is javasolható, serkenti az anyagcserét, az ételekben található kalóriák nagy részét elégeti.

 

 

A gyógybor szép üvegben ajándékba is adható . A borkészítéshez permetezetlen rózsabimbót használjunk

 

Gyógyborok házilag

A mérsékletes borfogyasztás kedvező élettani hatását az orvostudomány is elismeri, a gyógy- és fűszernövényekből készített gyógyborok sok esetben pedig még hatékonyabbak is lehetnek a közismert teáknál vagy tinktúráknál. A gyógyborhoz minőségi száraz fehér- vagy vörösbort használjunk. Akinek a kertjében gyógy- és fűszernövények illatoznak, könnyen elkészítheti: 1 l borhoz egy csokor tetszés szerinti gyógyfüvet adagolunk, legalább egy hétig érleljük, majd alaposan leszűrjük. Ízesítésként tehetünk bele ánizs- vagy koriandermagot, fahéjat vagy vaníliarudat. Vérkeringés-javító, vérnyomásemelő bor készülhet például rozmaringágacskából, cickafarkból, légúti panaszok ellen kankalin- vagy ökörfarkkóró-virágot és kakukkfüvet használjunk. A zsályabor túlzott izzadás ellen jó, szíverősítőt fekete ribiszkéből és galagonyatermésből készíthetünk. Nyugtató elixír állítható elő az illatos macskamentából és a levendulából, gyomorpanaszok ellen a koriandermagból és az angelikából készített bor hatásos. Potencianövelő bort bazsalikom, borsikafű, fodormenta, rozmaring és rózsabimbó áztatásával érhetünk el. A gyógyborok hátránya, hogy rövid ideig állnak el, ezért mindig csak annyit készítsünk, amennyi egy hét alatt elfogy. Télire fagyasztással tartósítsuk.

 

 

A borsfű minden savanyúságnak kellemes aromát kölcsönöz 

 

Kovászos uborka pillanatok alatt

Ha váratlan vendégek érkeznek a kerti partira, vagy egyszerűen csak nincs türelmünk kivárni, amíg a valódi kovászos uborkánk beérik, készíthetünk ízében hasonló "gyors" uborkát, fél óra alatt. Egy 5 literes befőttesüveget rakjunk tele uborkákkal, tegyünk hozzá 4-5 szál borsfüvet, vasfüvet, babérlevelet, fokhagymát és kaprot. 2 l vízben oldjunk fel 2 evőkanál sót, 1 deciliter 10 százalékos ecetet, forraljuk fel és öntsük az uborkákra. Ha kihűlt, azonnal fogyasztható!

M. A.
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2019. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.