Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2009. május

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Bóbita, bóbita táncol...

Weöres Sándor kedves gyermekverse révén már az egészen kicsi gyerekek is ismerik a gyermekláncfüvet, örömmel fújják szét a repülő bóbitás terméseket. A gyönyörű zöld pázsitra vágyó kerttulajdonosok viszont minden évben kínlódnak a gyomlálásukkal, mert szinte kiirthatatlan, szívós növény.

 

Virágzó gyermekláncfű

 

A kiszedett, nem kívánatos növényeket kár a szemétbe dobni, érdemes értékes hatóanyagait kiaknázni. Az egész növény vitaminokban, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag; vitamindús salátát, vértisztító, vizelet- és hashajtó, valamint máj- és epebajok elleni teát készíthetünk belőle. Gyökerének inzulintartalma miatt cukorbetegeknek is ajánlott, a reumás és köszvényes panaszokat is enyhíti. Virágszirmait tegyük befőttesüvegbe, öntsük fel gabonapálinkával, 3-4 hetes napon történő érlelés után kiváló gyomorkeserűt kapunk, mely hatásosan csökkenti a gyomor telítettség­érzetét. Ügyeljünk arra, hogy ne tévesszük össze az őszi oroszlánfoggal, és arra is, hogy a gyermekek szájába ne kerüljön mérgező nedvet kibocsátó szára.

 

 

Fillérfű, mely aranyat ér

A fillérfüvet (más néven: pénzlevelű lizinka) gyógyítási célra május-júniusban, virágzáskor kell begyűjteni. Nedves és árnyékos helyen az egész országban megtalálható, könnyen szaporítható. Erős antibiotikus hatása miatt belsőleg ne használjuk 1-2 hétnél tovább, valamint antibiotikumok szedésével egyidejűleg. Leveleinek forrázata hosszan tartó hasmenés, vérhas, légcsőhurut, tüdőbetegség ellen, valamint öblögetőszerként fogínygyulladás, fogágybetegségek kezelésére alkalmas. Gyulladáscsökkentő hatása révén külsőleg zúzódások, törések utáni mozgáskorlátozottsági állapotoknál használjuk, az inak, ízületek lazításával sokat javít a test mozgékonyságán. Reumás és idegfájdalmakra is jótékony hatású borogatás vagy alkoholos kivonattal való ecsetelés formájában. Visszértágulatnál alkalmazva csökken a mélyebben fekvő erek gyulladása, bőrfertőzések, bőrgennyesedés, bőrviszketés ellen is hatékony. Kozmetikumként arcra, dekoltázsra kenve selymessé, bársonyossá teszi a bőrt, megszünteti a pattanásokat. Árusított rokon fajai és nemesített változatai gyógyításra alkalmatlanok.

 

A fillérfő tinktúrája sok mozgáskorlátozott betegen segített

 

Vilmoskörte üvegbe zárva

Igazi különlegességnek számít a vilmoskörte-pálinka (Williams Christ), mely házilag is elkészíthető, ha van körtefánk. 2-3 héttel a virágzás után a kisméretű gyümölcskezdeményre ráhúzunk egy üveget, majd vékony dróttal olyan stabilan rögzítjük az ágakhoz, hogy a nagy szél se tudja leverni és az eső se eshessen bele. Lehetőleg több kis körtével próbálkozzunk, mert nem mindegyik hajlandó az üvegbe belenőni. Amikor a körte megérett az üvegben, leválasztjuk a faágról és vodkával feltöltjük az üveget. Néhány hét alatt a vodka átveszi a körte illatát és aromáját, egyben tartósítja is. Különleges vendégváró, ünnepi ital, ajándéknak is megállja helyét.

M. A.
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.