Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2009. március

Újdonságok - érdekességek - receptek gyógynövénykedvelőknek


Gyógynövény és természetes édesítőszer egyben a jázminpakóca
 

Édes titkok

Az emberek jó része állandóan sóvárog a csokoládé, cukor és sütemények után, ezen nem tudnak és nem is akarnak változtatni. Mások inkább a sós ízű ételeket kedvelik, idáig csak találgatni lehetett, hogy mi ennek az eltérésnek az oka. A Torontói Egyetem táplálkozástudományi intézetének kutatói kiderítették, hogy azok, akik egy bizonyos fajta génnel rendelkeznek, minden egyéb tényezőtől függetlenül jobban vonzódnak a cukros ételekhez és italokhoz. Aki ilyen génnel született, annak nem kell lemondania az édességről, csupán a káros finomított cukor helyett édes gyümölcsöket és természetes cukorpótló növényeket kellene fogyasztania, melyek nem okoznak betegséget és súlyfelesleget. Erre a célra javasolható a jázminpakóca (Stevia rebaudiana), mely különleges gyógynövény és kalóriamentes édesítőszer egyben, a II. típusú cukorbetegség és testsúlyfelesleg ellen igen hatásos. Mellesleg vérnyomáscsökkentő, baktérium- és vírusölő, fertőzésgátló hatású. Egy csapott evőkanálnyi szárított levél 2 dl vízben való főzete fedezi egész napi édesítő adagunkat, a porrá őrölt leveleket süteményekbe porcukorként használhatjuk.

 

A kopasz ágak díszítéséhez bármilyen friss vagy szárított növény alkalmas 

 

Márciusi májusfa

A májusfa téli megfelelője a 2009-es dekorációs divat, ami Hollandiából érkezett hozzánk. Házilag is könnyen elkészíthető. Egy magas vízzel teli vázába állítsunk kopasz gyümölcs- vagy díszfaágakat, díszítsük fel friss és szárított virágokkal, díszekkel, szalagokkal. Amíg kibújnak a földből az első színes virágok és megkezdődik gyümölcsfáinkban az életadó nedvkeringés, addig a kivirágoztatott, hangulatos faágak látványából meríthetünk erőt a tél depressziómentes túléléséhez.

 

A színes gyógyszappanok díszítésre és ajándékozásra is alkalmasak
 

Gyógyszappan házilag

A legegyszerűbb megoldás, ha gyógynövényüzletben megvásároljuk, de ezt nem mindenki engedheti meg magának. Nagyanyáink házi szappanfőzése komplikált és időigényes volt, dekoratívnak és illatosnak sem volt mondható. Ma már kapható a hobbiboltokban glicerintömb, melyből kisebb darabokat vágunk és hőálló edényben felmelegítjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a színező- és illatosító anyagokat. Ezek lehetnek szárított és porított levendula, citromfű, rozmaring, zsálya vagy színes rózsaszirmok, ízlés szerint pár csepp igazi illóolaj.

M. A.
XV. évfolyam 3. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.